Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Door Nationale Horecagids
6 min
Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

Tijdens de coronapandemie kreeg Heusden het verzoek van de horeca om de terrassen te vergroten. Daar werd gehoor aan gegeven en zo kon de horeca, met net zo veel stoelen en tafels als voorheen, de anderhalve meter afstandsregel naleven. Wel werden de terrassen hierdoor bijna twee keer zo groot. Gezien de omstandigheden kon de buurtvereniging hiermee leven.

Geen coronamaatregelen

Maar ook nu de maatregelen zijn opgeheven, blijven de terrassen in Heusden van dezelfde omvang. In ieder geval voorlopig. De voorzitter van de vereniging, Frank van der Velden, wil dat de terrassen weer terug gaan naar de voormalige opstelling.

Tot de tijd dat er een plan klaar is voor de herinrichting van de Vismarkt, staat Heusden de vergrootte terrassen toe. Alle belanghebbenden zijn druk bezig met het opstellen van een nieuw plan, maar het wordt pas in 2025 uitgevoerd. Een oorzaak daarvan is dat Heusden de Vismarkt niet wil ombouwen midden in het toeristisch seizoen.

Van der Velden heeft echter geen trek meer in wachten. Hij wil dat de gemeente van het ‘terrassenbesluit’ afstapt. Daar schuilt ook een reden achter. Volgens hem is het op drukke dagen een chaos op de Vismarkt, waardoor voetgangers, ouderen en mindervaliden de Vismarkt liever meiden.

Daarnaast is volgens de voorzitter de verkeersveiligheid in het geding: “Doordat er grotere terrassen staan is er simpelweg te weinig ruimte. Het is niet meer houdbaar.” Ook zouden de terrassen geen goed doen aan het historische beeld van het plein.

Compromis

De wensen van de partijen verschillen. De bewonersvereniging wil dat de Vismarkt weer terug gaat naar de ‘pre-coronasituatie’, terwijl de horeca-uitbaters dat waarschijnlijk geen goed idee vinden. Daarom geeft Van der Velden aan dat zij ‘openstaan voor een compromis’.

Op een zonnige dag is het druk op de terrassen, maar niet overvol. Op het moment dat het terras van de ene zaak vol zit, is er wel nog ruimte op andere terrasjes. Dan komt wel de vraag naar boven: komen de gasten dan niet erg dicht op elkaar te zitten? Want ondanks dat er een grotere afstand tussen de tafels en stoelen staat is deze niet overdreven groot.

Dat is precies waar Aura Klerks van Het Wapen van Heusden voor vreest. Zij is ook voorzitter van Ondernemersvereniging Heusden Vesting. Zij gaf al eerder aan dat het een goed idee is om te wachten met de herinrichting totdat er een plan klaarligt.