Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Door Nationale Horecagids
3 min
Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

Op het moment dat je naar ‘Angela’ vraagt, weet het personeel van vijf horecazaken in Assen al voldoende. Die doen mee aan het project. Ook Frank van Urk van Café De Koppelpaarden heeft zich aangesloten. Hij zegt dat het wel eens voor kan komen dat iemand in een benauwde situatie terecht komt. Dan is het fijn als er een mogelijkheid is om hulp in te schakelen. Daarom vindt Van Urk het een goed initiatief. “Alle signalen dat mensen zich veilig moeten voelen tijdens het uitgaan zijn goed”, aldus de ondernemer.

Bezoekers zien in de toiletten posters hangen met een uitleg hoe zij het codewoord kunnen gebruiken. Daarnaast heeft het personeel instructies gekregen hoe zij om moeten gaan met de hulpvraag. Het personeel vraagt wat de situatie is en kan als het moet ook het alarmnummer bellen.

Brits idee

Oorspronkelijk kwam het idee van ‘Angela’ van de Britse studente Alice Chamberlain. Zij startte in 2016 het project in het Verenigd Koninkrijk en voor haar opleiding heeft ze deze ook in Assen opgezet. Het blijkt een groot succes. Volgens Chamberlain gaan sommige mensen zelfs alleen nog maar uit op plekken waarvan zij weten dat ze om ‘Angela’ kunnen vragen.

Op het moment dat het project succes blijkt te hebben, wil de gemeente Assen ook andere horecagelegenheden benaderen om deel te nemen aan het project.