Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Door Nationale Horecagids
7 min
Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

Vorige week maakte de rechter bekend dat De Leckere uit Utrecht failliet is. Het is een opmerkelijke ontwikkeling aangezien de bierbrouwer in september nog haar 25-jarige jubileum vierde. Daarbij moet worden gezegd dat het faillissement enkel de brouwerij betreft; het gelijknamige café houdt wel de deuren open.

De Leckere heeft dusdanig naam gemaakt dat zij ook in supermarkten buiten Utrecht te verkrijgen is. Volgens Aniek Gielen, die is aangesteld als curator van Bierbrouwerij De Leckere, maakte de brouwer vorig jaar nog een omzet van 6 miljoen euro.

Verhuizing

In 1997 werd de brouwerij opgericht in Utrecht. Een aantal hobbybrouwers wilde van hun hobby hun werk maken. Om de vraag bij te kunnen benen verhuisde de brouwer naar de Meern, in de buurt van Utrecht. Daar was extra ruimte om meer bier te brouwen.

De Leckere maakt biologische bieren en brouwt naar eigen zeggen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Ze claimen ‘de meest duurzame brouwerij van Nederland’ te zijn.

Omdat de vraag naar de biertjes nog steeds groeide, besloot het bedrijf in 2018 om nog een keer te verhuizen. Ditmaal gingen ze terug naar Utrecht, waar zij in de Werkspoorfabriek aan de slag gingen.

Faillissement

Achteraf was de laatste verhuizing niet de beste keuze geweest en zou mogelijk bij hebben gedragen aan het faillissement. De bestuurders noemden een aantal oorzaken voor het bankroet. Die zegt op haar beurt dat ze de redenen nog niet heeft geverifieerd, maar stelt dat ze geen reden heeft om aan te nemen dat er andere oorzaken ten grondslag liggen.

Het bleek een stuk duurder te zijn om te verhuizen naar de Werkspoorfabriek. De bestuurders denken dat het mogelijk anders uit had kunnen pakken als de coronapandemie niet uitbrak. Ze verhuisden namelijk in 2018, een jaar voordat corona in het land kwam.

Gedwongen sluitingen

Ten tijde van de coronapandemie moest de horeca een aantal keren gedwongen sluiten. Daardoor liep de brouwerij, die veel klanten heeft in de horeca, flinke omzet mis, stelt directeur Eric Odenwald.

Zo daalde de omzet van het bedrijf. En na de pandemie stond de fiscus al op de stoep om de schulden te komen innen. Dat werd te veel voor het bedrijf, dat ‘verzoop in de schulden’. De personeelstekorten en hoge inkoopprijzen deden De Leckere uiteindelijk de das om.

Doorstart

Toch lijkt het erop alsof er een doorstart komt. Veel partijen hebben zich gemeld om de brouwerij voort te zetten, stelt Gielen. Ze geeft aan dat er al ‘tientallen partijen’ zich hebben gemeld en dat haar mailbox inmiddels aan het vollopen is.

Ze kan niet zeggen of de geïnteresseerden alleen het merk of ook de brouwerij over willen nemen. Volgens Gielen is het de bedoeling dat beide blijven bestaan.