Woerdense stadsbakker en bierbrouwer maken circulair bier van oud brood

Door Nationale Horecagids
3 min
Stadsbakkerij Stevig Brood en lokale bierbrouwer Ad Duurkoop zijn een samenwerking aangegaan om een circulair biertje te maken. Daarvoor gebruikt de brouwer oude broodresten van de bakker. En dat hebben zij gedaan met succes, meldt Bakkers in Bedrijf.

Joost van Stevig Brood stelt dat in Nederland tussen de tien en vijftien procent van het geproduceerde brood wordt weggegooid. Dat vindt hij zonde en wilde een manier bedenken om dit percentage terug te dringen. Zo startte hij verschillende initiatieven, zoals het voeren van varkens met het brood of het maken van paneermeel voor de saucijzenbroodjes.

Lichtblond biertje

De samenwerking tussen de bakker en brouwer heeft ertoe geleid dat zij samen een biertje hebben gebrouwen: Pools Blond. De naam komt van een van de populairdere broden van de bakkerij en leek de ondernemers een passende naam voor het lichtblonde biertje. De smaak ervan is fris en lichtzoet, ‘precies zoals ons Poolse desemblonde brood’. Desem heeft van zichzelf al een zuurtje en de tarwe voegt daar een lichtzoete smaak aan toe.

Om kennis te maken met het circulaire proces waarmee de biertjes worden gebrouwen gaat de Stadsbakker Joost een speciaal borrelpakket met het Pools Blond maken, speciaal voor Vaderdag. In het pakket zitten verschillende borrelproducten, zoals een stokbrood waarin ook het restproduct van bier is verwerkt; bierbostel.