Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Door Nationale Horecagids
6 min
Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

Zo staat ineens het café in het hartje van Druten te koop. Wim Arends wil wel uitleggen waarom dit het geval is. Het was een lastige, maar noodgedwongen keuze. De ondernemer vertelt dat hij graag nog langer door was gegaan.

Deze maand viert het café haar twintigjarige bestaan. In 2003 opende D’n Optie de deuren en kende meerdere uitbaters. In 2009 zette Arends voor het eerst voet in het café. Daarvoor werkte hij jarenlang als kok door het hele land. Het was 2012 toen Arends samen met zijn vrouw het pand overkocht van Stichting Explobar.

Signalen

Arends was altijd op zoek naar verbeteringen voor zijn zaak. Tijdens de coronapandemie, in 2021, besloot de ondernemer om de zaal boven het café om te bouwen tot een Bed & Breakfast. Hij ging samen met een bevriende schilder aan de slag met de verbouwing.

Na het afronden van de verbouwing begon Arends steeds meer en heftiger last te krijgen van zijn handen. Die begonnen meer te zwellen. Dat hij last heeft van pijntjes is niet iets nieuws. “Daar sta je als ondernemer niet bij stil. Want dan staat de zaak ook stil”, aldus Arends.

Veel uitstel later besluit Arends om toch maar een bezoekje te brengen aan de huisarts. Hij wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis waar hij het ongelukkige nieuws hoort: artrose in een ver stadium in beide handen. Het is gedaan met de zaak.

Overdragen aan dochter

Deze ontdekking zorgt ervoor dat de plannen die Arends had flink door de war worden geschopt. Niet alleen moet hij rustiger aan doen en dus minder achter de pannen staan, ook voor de lange termijn heeft het gevolgen. Zijn dochter zou het café overnemen na een aantal jaren. Aangezien zij nu nog erg jong is om een café te bestieren, moet Arends D’n Optie te koop zetten.

Gezond bedrijf

Er zijn geen wensen of eisen vanuit Arends over de exploitatie van het pand. Hij hoopt iemand te vinden die liefde en passie heeft voor de horeca, maar dat is geen voorwaarde voor hem. Ook als de nieuwe ondernemer besluit om de B&B te veranderen, heeft Arends daar geen probleem mee.

Volgens Arends is het een gezond bedrijf, dat niet gedwongen hoeft te sluiten. “En als er niet snel een koper komt, gaan we gewoon door.” Als dat het geval is, gaat zijn dochter Sara een aantal kokstaken van Wim overnemen. Zij is zelf ook kok en doet over een aantal weken haar eindexamen voor zelfstandig werkend kok.