Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Door Nationale Horecagids
5 min
Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

Het was lange tijd spannend of het allemaal door kon gaan. De vergunning was een kwestie van volharding en nuchterheid. Er was een teunisbloem gevonden op het terrein, wat ook kan duiden op de aanwezigheid van een zeldzame vlinder.

Ondanks de vondst kwam recent het bevrijdende antwoord en werd er groen licht gegeven voor de komst van nieuwe horeca. Laura Kappert van Bar & Brood vertelt dat ze in eerste instantie vorig jaar al wouden beginnen. Een week daarvoor moesten zij het echter afblazen. “Onze voorganger Bennies kon het in 2021 met een bestaand ecologisch rapport doen, voor nieuwe horeca op deze plek moest nieuw onderzoek komen. Dat kost tijd.”

Rollercoaster

De laatste maanden waren onstuimig voor Mignon Sickmann van Hart van Zuid. Die spreekt uit dat de onzekerheid over het wel of niet mogen starten best lastig was. Tot de opluchtende woorden dat er een nieuwe zaak kon worden geopend.

Sinds het groene licht gebeurt alles heel snel. Op zaterdag 27 mei werd de expositie Exhibition Energy in de koelwaterhal geopend, een week voor de horeca begon. De eigenaar van de koelwaterhal had Hart van Zuid benadert. Daar komt ook de naam van de horecazaak vandaan: Coolwater food & drinks.

Volledig waren ze nog niet, maar het eerste weekend voorspelt een goed perspectief. Het opendoen van de hekken was volgens Kappert al genoeg, de mensen kwamen vanzelf naar binnen. Kappert denkt dat de unieke locatie daarin meespeelt.

Teunisbloem

Hoewel zij groen licht hebben ontvangen moeten de uitbaters een klein stukje ruimte inleveren door de vondst van de teunisbloem. Maar dat komt volgens Sickmann de sfeer alleen maar ten goede. Ook zitten ze op een iets ander plekje dan Bennies, omdat ontwikkelaar BOEi al meerdere hallen heeft opgekocht.

Omdat er meerdere partijen betrokken zijn bij Coolwater food & drinks, is de kaart ook groter dan die was bij Bennies. Kappert vertelt dat zij de lunches bereiden in zwarte containers. De zaak gaat draaien met een man of twintig, zo lang de temperatuur het toestaat. Sickmann vertelt dat zij het plan hebben om snel een vergunning aan te vragen voor het komende jaar.

Coolwater food & drinks is open van woensdag tot en met zondag.