Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Door Nationale Horecagids
5 min
Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

In het boek, een crimi pocket, wordt geschreven over een jongen die waarschijnlijk nooit zou slagen in het leven. Toch groeide Peter de Bie uit tot een man die een leidende rol speelde in de wereld van synthetische drugs. Hij was een van de belangrijkst leveranciers van MDMA. Leden van de Bhagwanbeweging behoorden tot zijn klantenkring. Zorgvuldig bouwde hij een netwerk op waarin miljoenen omgingen.

‘El Dorado’

In ‘El Dorado’ wordt beschreven hoe De Bie in de drugswereld terechtkwam. Ook vertelt hij dat zijn ‘oplossing’ om de ontstane situatie voor zowel hem als zijn zoon gunstig te veranderen leidde tot de ondergang van zijn organisatie en een verblijf van enkele jaren in de gevangenis.

Na de gevangenisjaren volgde een ommekeer waar hij tot op de dag van vandaag zijn passie en werk van heeft gemaakt. Daar was hij zich echter niet van bewust op dat moment. Hij kwam na zijn straf, totaal berooid, zonder huwelijk, huis en werk, in contact met zijn oom Herman. Herman was de eigenaar van de strandtent ‘Beach Inn’ in IJmuiden. Het boterde goed tussen de twee. Peter ervoer de ruimte op het strand als ‘El Dorado’. Totale vrijheid. Daar zou hij best wat kunnen aarden.

Oom Herman stierf aan de gevolgen van een terminale ziekte en had Peter voor zijn dood aangewezen als zijn opvolger. Peter deed Herman de belofte: “Jij hebt van de Beach Inn een hogeschool gemaakt, ik ontwikkel het verder tot een universiteit.”

Duurzaamste strandpaviljoen

Inmiddels is de Beach Inn verkozen tot duurzaamste strandpaviljoen van Nederland. Het is een begrip in de omgeving. De zaak van Peter de Bie, de man die zijn leven ‘to the max’ geleefd heeft en daar nog dagelijkst de sfeerbepaler is. De strandtent draagt hij over aan zijn zoon, die als tweejarige in het boek wordt geportretteerd, net als zijn dochter.

De Bie wil zich in de toekomst gaan bezighouden met de ontwikkeling van duurzame energiewinning op het strand en de introductie van een biermerk.