Dit buurtschap bouwt aan eigen café

Door Nationale Horecagids
4 min
Er klinken veel werkgeluiden rond café Halfweg tussen Beltrum en Groenlo. Mannen in oude shirts lopen af en aan met scheppen, boormachines en hamers. Het zijn echter geen bouwvakkers, maar buurtbewoners. Een tiental inwoners heeft het initiatief voor een buurtcafé genomen en wil nieuw leven blazen in ‘hun’ café. Dat meldt Omroep Gelderland.

Voor velen in de omgeving is café Halfweg een begrip. Daar komen de inwoners van de buurtschappen Voor-Beltrum en Avest samen, er wordt carnaval gevierd of inwoners geven er hun eigen feestje.

Aan het einde van de vorige eeuw besloten de eigenaren te stoppen met het café en de bakkerij. Dat vertelt Theo Klein Gunnewiek, de voorzitter van de Stichting Halfweg. Hij geeft aan dat de eigenaren er al een tijdje aan zaten te denken het pand te verkopen. Dat moest wel aan iemand die ‘binding heeft met het buurtschap’. Er was wel een koper, maar die wilde het café niet in gebruik nemen. Toen hebben de inwoners van de buurt gezegd dat zij wel mee willen helpen. Zo werd de stichting geboren.

De leden van de stichting zijn allemaal vrijwilligers die in hun vrije tijd een handje willen helpen in het pand. Dat heeft het buurtschap twintig jaar vol kunnen houden, tot het begin van de coronacrisis. Toen dreigde een sluiting van het café.

Buurtschapshuis

Het buurtschap kon zich een sluiting niet voorstellen. Ze bedachten manieren om het café toch te behouden. Toen ontstond het idee om het café met het dorp te kopen. Theo vertelt dat het acht weken duurde voordat het benodigde bedrag van 3,5 ton was ingezameld. Zo werd het dorp in september 2021 eigenaar van het café.

Grondige verbouwing

Voordat café Halfweg de deuren gaat openen moet er nog veel gebeuren. Daar is geld voor nodig. Secretaris Wilfried Klein Gunnewiek geeft aan dat zij daarvoor al meerdere subsidies voor hebben ontvangen, ‘maar we zijn er nog niet helemaal’. Het plan is om voor het carnavalsseizoen, dat in november start, klaar te zijn met de verbouwing.