Urk gaat de tachtig illegale barretjes niet meer gedogen maar legaliseren

Door Johanne Levinsky
2 min
 In Urk zijn er ongeveer tachtig illegale barretjes op bedrijventerreinen te vinden, maar de gemeente hanteert een gedoogbeleid. Daar komt een einde aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gebeuren er in zulke ‘zuipketen’ of ‘jeugdhonken’ te veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals minderjarigen die in aanraking komen met volwassenen die drugs gebruiken en misbruik van meisjes. Dit meldt De Stentor.

De illegale barretjes worden aangepakt door ze te legaliseren, maar wel voor een bepaalde tijd én onder strikte voorwaarden. Dit heeft de voorkeur boven gedogen of verbieden. Door deze jeugdhonken te legaliseren, moeten ze een vergunning aanvragen. Uiteindelijk moet deze opvallende aanpak leiden tot minder barretjes. Want niet elke bar zal aan de voorwaarden van een vergunning kunnen of willen voldoen.

Uitgaansinitiatieven 

Ook de reguliere horeca in Urk zal hier baat bij hebben, omdat het toch te maken heeft met ‘valse concurrentie’. We neemt de gemeente het initiatief om andere uitgaansinitiatieven te bieden, zoals de inzet van tijdelijke locaties die wél geschikt zijn als uitgaansgelegenheid. Daar kunnen jongeren elkaar dan legaal en veilig ontmoeten.