Corona, prijsstijgingen, regeltjes en rookverbod zijn veel kroegen en clubs fataal

Door Johanne Levinsky
2 min
De afgelopen jaren zijn de regels voor cafés en nachtclubs strenger geworden. Tel daar de veranderende uitgaanscultuur en de coronapandemie bij op en je hebt een bijna fatale formule. En dat blijkt ook uit de cijfers. In de eerste vier maanden van 2023 moesten 575 kroegen en clubs de de deuren definitief sluiten. Dit meldt Trouw.

In tien jaar tijd is het aantal cafés in Nederland met 25 procent gedaald. Van de 11.905 kroegen in 2012, zijn daar nog 9.135 van over. De bezoekersaantallen lopen terug, de prijzen lopen op én corona heeft flinke klappen uitgedeeld, zegt Daan Wolff van BoldData. Maar dat het aantal kroegen terugloopt is niet nieuw. De afname werd al in 2008 gesignaleerd, toen het rookverbod in horeca werd geïntroduceerd.

Personeelstekorten nachthoreca

Volgens de Bossche nachtburgemeester Lidwien van Noorden zijn de energierekeningen en de personeelstekorten ook belangrijke factoren. “Het is voor de hele horeca al moeilijk om mensen te krijgen, laat staan als een café medewerkers zoekt voor ’s nachts.” Ook stelt ze dat de uitgaanscultuur is veranderd. Jongeren gaat niet per se ’s nachts meer op stap, maar doen dat liever in de middag. Daarbij hebben jongeren ook niet al het geld van de wereld en zijn ook de prijzen voor uitgaan gestegen.