DE wil nummer twee op koffiemarkt worden

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min

AMSTERDAM (Novum) - Het kersverse beursgenoteerde koffie- en theebedrijf D.E Master Blenders 1753 heeft grote ambities. Binnen een aantal jaar moet de winstgevendheid zo worden opgekrikt, dat de nummer twee positie op de wereldmarkt van koffie in het zicht komt. Dat zei topman Michiel Herkemij dinsdag, nadat hij op de gong op de Amsterdamse beurs had geslagen.

DE is een afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee. Dat was sinds 1978 eigenaar van het van oorsprong Nederlandse bedrijf. DE is momenteel het derde koffie- en theebedrijf ter wereld, na Kraft Foods en Nestlé. Vorig jaar had het koffieonderdeel van Sara Lee een omzet van 2,6 miljard euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) lag op 363 miljoen euro.

De nieuwe topman gelooft er heilig in dat door afsplitsing het bedrijf beter organisch kan groeien, voornamelijk in de kernmarkten als West-Europa en Brazilië. Momenteel wordt ruim zeventig procent van de omzet behaald in de landen waar merken van DE marktleiders zijn. Uitbreiding gaat DE zoeken in Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika.

Sara Lee komt er bij Herkemij niet goed af. "Sara Lee heeft feitelijk roofbouw gepleegd, en niet geïnvesteerd in merk en product", zegt Herkemij, die eerder bij Heineken en FrieslandCampina werkte. Wel roemde hij de innovatietak van Douwe Egberts. "Maar dat kreeg van het moederbedrijf te weinig ruimte om die nieuwe producten ook echt op de markt te brengen."

Herkemij en zijn team willen nu een inhaalslag maken. Zo veranderen in de komende 24 maanden de verpakkingen van alle merken. Daarnaast wordt er meer geïnvesteerd in smaak. Onder Sara Lee was bijvoorbeeld de smaak van Senseo achteruit gegaan. "Dat gaf vrijspel aan de huismerken", constateert Herkemij. "Want waarom zou je dan voor ons product meer betalen?" Door meer in te zetten op hogere kwaliteit, denkt DE die hogere prijs beter te kunnen verdedigen.

De handel in aandelen van D.E Master Blenders is dinsdag officieus van start gegaan op een openingskoers van acht euro. Op 6 juli wordt de officiële openingskoers bekendgemaakt. Handelaren kunnen waarschijnlijk op 9 juli officieel eigenaar worden van een aandeel DE.