Wietpas dringt drugstoeristen naar Nijmegen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

NIJMEGEN (Novum) - Nijmegen wordt sinds de invoering van de wietpas druk bezocht door softdrugsklanten. Omdat in de zuidelijke provincies nu een pas nodig is, is het in de coffeeshops een stuk drukker. Dat zegt een woordvoerder van de Gelderse gemeente dinsdag.

"We zien een duidelijke toename in het aantal klanten in coffeeshops", aldus de zegsman. Voor exacte cijfers is het nog te vroeg. Wel kan hij zeggen dat er meer buitenlanders worden gesignaleerd. "Er rijden een stuk meer auto's met een buitenlands nummerbord rond. Dat hebben we ook van de politie doorgekregen."

In Maastricht is het aantal drugstoeristen juist gedaald. Politie, gemeente en bewoners zien een stuk minder buitenlandse bezoekers sinds de invoering van de wietpas vorige week. In de afgelopen drie weken zijn wel meer overlastmeldingen bij het drugsmeldpunt binnengekomen, laat de gemeente dinsdag weten.

In totaal noteerde de gemeente 170 incidenten van onder meer illegale handel en 'verdachte' personen en auto's. De meeste meldingen kwamen uit Maastricht-West en het centrum.

Op basis van de meldingen konden in totaal twintig straatdealers worden aangehouden. Ze hebben allemaal een proces-verbaal en een gebiedsontzegging voor een deel van de stad gekregen.

Maastricht merkt op dat de toename van de overlast waarschijnlijk het gevolg is van de massale sluiting van de coffeeshops. Eigenaars sloten hun deuren in protest tegen de invoering van de pas.