Frisdrank verhoogt nu ook kans op een beroerte

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

CLEVELAND - Mensen die regelmatig frisdranken nuttigen lopen een groter risico op een beroerte; koffiedrinken verlaagt dat risico, zo meldt Health.india.com.

De studie van het Cleveland Clinic's Wellness Institute is de eerste die het risicoverhogende effect van een dagelijkse portie gesuikerde frisdrank op een beroerte aantoont. Uit dezelfde studie blijkt dat koffie, met of zonder cafeïne, dat effect tegengaat.

Eerder onderzoek had het consumeren van frisdrank al geassocieerd met gewichtstoename, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, jicht en ischemische hartklachten (waarbij de bloedtoevoer door verstoppingen in de kransslagaders, de slagaders die het hart van bloed voorzien, wordt geremd).

"Wat ons zo langzamerhand duidelijk begint te worden is dat het regelmatig innemen van deze dranken een kettingreactie in het lichaam teweeg brengt dat kanleiden tot vele ziekten, waaronder een beroerte", zegt een woordvoerdervan de universiteit.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

© Nationale Horecagids / Martijn Keitz