Gezonde dranken niet zo gezond

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

GRONINGEN - Uiteen onderzoek aan de Universiteit van Glasglow blijkt dat consumenten te weinig weten over de hoeveelheid calorieën en suikers een 'gezond' drankje bevat. Men overschat het aantal suikers in koolzuurhoudende dranken en onderschat het suikergehalte in smoothies. Dat meldt Het Belang Van Limburg.

2.000 proefpersonen deden mee aan het onderzoek en werden gevraagd in te schatten hoeveel suikers verschillende drankjes bevatten. Daarnaast werd de proefpersonengevraagd hun wekelijkse drinkgewoonten te beoordelen en in te schatten met hoeveel theelepels suiker één drankje overeenkwam.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de proefpersonen de hoeveelheid suiker in drankjes zoals appelsap, sinaasappelsap, energiedrankjes en smoothies onderschatte met twee tot vier theelepels. Bij granaatappelsap was dat zelfs met achttientheelepels.

"Het is duidelijk dat het consumeren van te veel gezoete dranken overgewicht en obesitas kan veroorzaken. Maar ook pure vruchtensappen en smoothies, die door de fabrikant worden bestempeld als ‘gezonde keuze', bevatten ook heel veel suiker", aldus de onderzoekers.

© Nationale Horecagids / Isabella van der Donk