Discriminatieproef bij horeca op Stratumseind in Eindhoven goed verlopen

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Afgelopen weekend is de horeca op het Stratumseind in Eindhoven met vlag en wimpel geslaagd voor de discriminatieproef. Daar is een test gehouden waarbij is gekeken of beveiligers discrimineren. Tijdens de 180 bezoeken van acht groepjes aan tien zaken is niemand onterecht geweigerd, meldt het AD.

Tijdens de controles werd er hooguit een klein onderscheid gemaakt bij de controle op identiteitsbewijzen en bij de selectie voor fouilleren. De enige twee die waren geweigerd waren twee witte 19-jarige jongemannen. Dat was echter terecht: zij wouden binnenkomen bij een 21-plus zaak.

Vier jaar geleden vroeg de Eindhovense horeca om een onderzoek nadat er een discussie was ontstaan over discriminatie aan de deuren van de horecazaken. Buitenlandse studenten en expats zouden toen om ‘dubieuze redenen’ uit horeca geweerd zijn. Naar eigen zeggen kwam dit vooral door hun huidskleur en afkomst.

Sfeerbezoeken

Door de coronapandemie werd het onderzoek iets verder uitgesteld dan in eerste instantie de bedoeling was. Nu kon antidiscriminatiebureau Radar op vrijdag 20 januari beginnen met het onderzoek.

Tijdens het onderzoek gingen acht groepjes van twee of drie mystery guests op pad voor sfeerbezoekjes aan de horeca. Deze groepen waren zo divers mogelijk, met witte, getinte en donkere mannen en vrouwen. Ook was een donkere homoseksuele man in één van de groepjes ingedeeld. Het is geheim welke zaken zijn bezocht, ook voor de horecaondernemers.

Vriendelijk begroet

Bij de acht bezochte zaken was een beveiliger aanwezig. Die lieten de groepjes over het algemeen probleemloos toegelaten, stellen zij. Ze werden voornamelijk gegroet door de beveiligers, op één na. Die zou volgens alle testpersonen ‘onvriendelijk’ overkomen.

Bij een derde van de 180 bezoeken (60) werd gevraagd om een identiteitsbewijs. Een duo licht getinte mannen is vier keer gefouilleerd, maar een duo donkere mannen niet één keer.

Verbeterde horeca

Volgens Eindhovense horecavoorzitter Ruud Bakker is er veel veranderd in de horeca de afgelopen jaren. Hij is dan ook in zijn nopjes met het onderzoek en de resultaten hiervan. De voorzitter geeft aan dat het er vroeger wel anders aan toe ging, maar ze zitten nu ‘beter in de wedstrijd’ en krijgen volgens Bakker minder klachten dan voorheen.

Tom van Brussel van café ’t Lempke denkt dat er nooit iets aan de hand is geweest en dat het onderzoek dat nu aantoont. Hij stelt dat hij wel blij is dat het onderzoek er is geweest.

Door: Nationale Horecagids