In tien jaar is een kwart van de Nederlandse kroegen verdwenen

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Kroegen en cafés in Nederland hebben het niet gemakkelijk. Steeds meer kroegen verdwijnen uit het straatbeeld. Zo is het aantal cafés de afgelopen tien jaar met 25 procent afgenomen. In 2012 waren er nog 11.905 cafés, in 2023 zijn dit er slechts 9.135. Dit blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData. Zij concluderen dat de daling ook dit jaar sterker door gaat zetten met 6 procent.

Sinds het rookverbod in 2008 is er een gestage daling zichtbaar van het aantal cafés. Dit jaar is er ook een flinke daling van 6 procent. Er sluiten maar liefst 575 bars. Er zijn nu nog 9.135 cafés ingeschreven bij de KvK.

Daan Wolff van BoldData heeft een mogelijke verklaring: “Café-eigenaren zien hun bezoekersaantallen al jaren teruglopen. Corona en prijsstijgingen zijn voor veel kroegen de genadeslag.”

Meeste sluitingen in Limburg

In Limburg droogt het aantal cafés het snelst op. Daar is een daling van 8 procent zichtbaar. De teller komt hiermee op 900 kroegen te staan in de provincie. Kroegtijgers komen het meest aan hun trekken in Noord-Holland: daar vind je in totaal 1.715 cafés. In Zuid-Holland en Brabant respectievelijk 1.680 en 1.490. Deze drie provincies zijn goed voor een ruime helft van het aantal kroegen in Nederland.

Door: Nationale Horecagids