Dranghekken bij water café 't Ankertje voorlopig enige toegestane oplossing

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Eigenaresse Karin Mazereeuw van café ’t Ankertje in Enkhuizen probeert al jaren een oplossing te bedenken om ervoor te zorgen dat haar klanten veilig op het terras aan het water kunnen zitten, maar de gemeente blijft tegenwerken. De huidige – volgens Mazereeuw niet ideale – oplossing is dranghekken. De rechter heeft besloten dat deze voorlopig mogen blijven staan. Glazen schermen en schermen die als rugleuning van een verrijdbare bank dienen, werden door de gemeente afgewezen. Dit meldt NH Nieuws. 

Mazereeuw en de gemeente voeren al jaren strijd via rechtszaken. Toen ze in 2020 voor het eerst glazen schermen langs het water plaatste, bleek dit in strijd te zijn met het bestemmingsplan. Bouwwerken zijn er niet toegestaan stelde de gemeente die in een rechtszaak gelijk kreeg.

Dwangsom

Dit jaar plaatste ze de schermen wederom, maar als rugleuning voor verrijdbare banken. De gemeente zag dit echter ook als bouwwerk zonder verleende vergunning. Zou ze de bouwwerken laten staan, dan kon dat haar 15.000 euro kosten. Daarom spande ze opnieuw een rechtszaak aan, maar wederom staat de rechter aan de kant van de gemeente: Enkhuizen mag een dwangsom opleggen als Mazereeuw de terrasafscheiding laat staan. Daarom heeft ze inmiddels als noodoplossing dranghekken geplaatst. De gemeente gaat daarmee akkoord en de rechter ook.

“Volgens de rechter is dit veilig genoeg om te exploiteren, maar ik betwijfel dat.” Enkhuizen en de eigenaresse van het café zijn bereid om met elkaar in gesprek te gaan over een duurzame oplossing.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky