Politie arresteert man die explosies achterliet bij café De Rab

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Een 35-jarige man is gearresteerd voor het achterlaten van explosies bij café De Rab in Amsterdam-Zuid. Dit deed hij tweemaal, waarna burgemeester Femke Halsema besloot het café voor zeker zes maanden te sluiten. Dit meldt Het Parool. 

De politie zegt nog niets over de connectie tussen de verdachte en het café en blijft ook stil over de mogelijkheid dat de man een uitvoerder was of juist opdracht gaf tot het achterlaten van explosies bij de kroeg. Op dit moment wordt nog druk gezocht naar medeverdachten.

Twee explosies

Op zondagavond 22 januari vond de eerste ontploffing plaats, van iets wat uiteindelijk een zelfgemaakte brandbom bleek. Vier personen sloegen daarna op de vlucht. Door de explosie ontstond een klein brandje voor het café. In de nacht van 23 of 24 januari volgde nog een ontploffing. Het explosief was bevestigd aan het naastgelegen pand, waardoor dat pand en enkele woningen beschadigd raakten. Burgemeester Halsema besloot meteen op 24 januari om café De Rab te sluiten. Wanneer de zaak weer open mag, is niet bekend.

De twee explosies waren overigens niet de enige incidenten bij de kroeg in Amsterdam-Zuid. In oktober 2021 vond er een beschieting plaats en in december 2022 lag er ook een explosief, alleen deze kwam niet tot ontploffing. De EOD wist deze onschadelijk te maken.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky