Café de Ceuvel in Amsterdam moet weg, maar hoopt terug te keren met hulp gemeente

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De eigenaren van de Ceuvel in Amsterdam-Noord wisten dat het café niet permanent kon blijven. Nu de einddatum van 1 februari 2025 steeds duidelijk in zicht komt, denken de eigenaren stiekem toch aan een terugkeer, meldt het Parool.

De eigenaren en bezoekers van het café spreken over een ‘community’ als het gaat over Café de Ceuvel aan de Korte Papaverweg. Daar, op de oude scheepswerf, vestigde tien jaar geleden het café zich als broedplaats. Nu wordt de grond gesaneerd en komen er woningen te staan op de plek waar nu, naast de Ceuvel, de populaire restaurants Cornerstone en Klaproos zijn gevestigd.

Daarentegen is er ook ruimte voor horeca in de bouwplannen. Daarom hoopt de mede-eigenaar van de Ceuvel, Huibert Koel, dat hij terug kan keren met het café, dat ondertussen is uitgegroeid met hotel Asile Flottant op zes boten en veertien woonboten met bedrijfsruimtes voor startups. Het is meer een klein dorpje geworden op het bedrijfsterrein.

Nieuwe aanbesteding

Voor de horeca op het terrein is de gemeente verplicht om een nieuwe aanbesteding uit te zetten, waar alle ondernemers aan mee kunnen doen. Dit proces gaat naar Koels verwachting starten wanneer de bodem is gereinigd. Hij denkt dat het eerder kan en geeft aan dat als hij de aanbesteding toegewezen krijgt mogelijk elders een tijdelijke plek neerzet om daarna met de hele community terug te keren naar het bedrijfsterrein.

De gemeente laat weten dat zij de Ceuvel zien als ‘een van de vele gewaardeerde tijdelijke initiatieven in Noord’. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat het verzoek van de Ceuvel nieuw is en dat er daarom via een onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheden. Ook stelt de woordvoerder dat de gemeente hoopt dat de Ceuvel zich gaat aanmelden voor het aanbestedingsproces.

Koel hoopt daarom dat de gemeente de aanbesteding snel gaat uitzetten, zodat hij meer duidelijkheid heeft wat er met zijn materialen en personeel moet gebeuren. Naast de boten en materialen op het terrein heeft de ondernemer heeft 20 personeelsleden in dienst. In de zomer wil hij dit uitbreiden naar ongeveer 55. “Het zou fijn zijn als die ook weten waar zij aan toe zijn”, aldus Koel.

Door: Nationale Horecagids