Bruine cafés staan onder druk, maar dat geldt niet voor d’Ontmoeting in De Goorn

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Er is de laatste tijd meer discussie over het voortbestaan van de bruine cafés. Er wordt gesteld dat deze traditionele cafés steeds vaker plaats moeten maken voor hippe koffietentjes. Als het aan Angelique Spruit van d’Ontmoeting in De Goorn ligt niet. Haar eetcafé floreert in het dorp. Dat meldt NH Nieuws.

Woningbouw en koffiezaakjes. Daar moeten de bruine cafés steeds vaker plaats voor maken. De karakteristieke zaken verdwijnen langzamerhand uit de dorpen en steden. Bedrijfsleider Angelique Spruit van d’Ontmoeting kan daar over meepraten. Over een maand verdwijnt er ook eetcafé 70/Zaal Dolleburg uit haar dorp. Ze vindt dit jammer en denkt dat de cafés elkaar juist kunnen versterken.

‘Gaat gewoon door’

Een paar straten verderop bij d’Ontmoeting ziet het er heel anders uit. Daar lopen de gasten en de reservering langzaamaan binnen. “Het gaat gewoon door”, zegt ze tegen NH Nieuws.

Twee weken geleden vierde het café haar 15-jarige bestaan. Een week lang stond d’Ontmoeting in het teken van het jubileum. Het is te zien dat ze veel bekendheid hebben in het dorp. De opkomst was volgens de bedrijfsleider erg groot. Daar is ze dankbaar voor, al helemaal omdat het in een dorp gebeurt.

Ze denkt dat de charme van de bruine cafés de ontmoetingen zijn. Angelique geeft aan dat het een plek is waar iedereen bijeen kan komen; of je nou blij binnenkomt, net vader of moeder bent geworden en ook wanneer je verdrietig bent. Er is altijd iemand om mee te praten. Ze stelt dat er zelfs vriendschappen ontstaan aan de bar.

Iedereen komt bijeen

De bruine cafés zijn een plek waar alle lagen van de samenleving bijeen komen. Dat ziet ook Angelique. Zij wil haar gasten thuis laten voelen bij d’Ontmoeting en ze denkt dat ze dit met succes doet. “Iedereen maakt een praatje met elkaar terwijl zij genieten van een biertje of een koffietje. In het dorpse ons-kent-ons-gevoel, zeker in een café met vaste gasten, gaat dat gewoon vanzelf.”

Angelique sluit zich aan bij de algemene gedachte waarom de cafés uit het straatbeeld verdwijnen: een veranderende levensstijl. Ze stelt dat er veel verschillende dingen te doen zijn. Voorheen ging iedereen naar het café, ‘had je een leuke avond en ging je naar huis’. Tegenwoordig gaan jongeren volgens haar allemaal naar Amsterdam om te feesten.

Door: Nationale Horecagids