Bij Pluk! in Den Haag betaal je extra voor koemelk in je koffie

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Vroeger zag je het vaak andersom: mensen die een koffie met plantaardige melk wilden, moesten daar een extra bedrag voor betalen. Tegenwoordig schaffen veel koffiezaken deze extra toeslag wel al van de plantaardige melk af, maar bij Pluk! in Den Haag doen zij er een schepje bovenop. Daar wordt juist de koemelk belast met een extra toeslag, meldt Omroep West.

Wanneer je een koffie met melk bij Pluk! bestelt, krijg je standaard havermelk. Als je koemelk in je koffie wilt, moet je dit aangeven en dus ook een extra toeslag betalen, van 30 cent. De eigenaresse, Jet van Pluk, geeft aan dat zij het ‘normale’ concept hebben omgedraaid. Vroeger moesten gasten vragen om havermelk en hier extra voor betalen. Maar de lunchroom wil de gasten bewust maken van de belasting van koemelk op dier en milieu.

Toch is de koemelk niet helemaal uit het assortiment. Jet geeft aan dat een groot deel van haar gasten nog wel koemelk drinkt in hun koffie. “Om die bezoekers tegemoet te komen, maar ze wel bewuster te maken, vonden we deze aanpak voor nu de juiste”, zegt ze tegen Omroep West. Daarnaast zorgt het standaard serveren van havermelk er volgens Jet voor dat mensen sneller deze keuze maken.

Trend

Veel koffiezaakjes volgen de grote ketens in het maken van stappen naar plantaardige opties. Zo is het bij STACH en Barista Café al gebruikelijk om niet bij te hoeven betalen voor plantaardige melk. Bij Anne&Max krijgen gasten zelfs 5 cent korting wanneer zij een alternatief voor koemelk kiezen. Toch is niet elke koffiezaak al overgestapt. Bij sommige zaakjes betaal je nog steeds voor havermelk, soms zelfs een bedrag van 75 cent.

Belasting

Het is nog maar de vraag of meer zaken gaan volgen. De overheid gaat de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, en dus ook plantaardige melk, volgend jaar zwaarder belasten. Het maakt niet uit of er suiker is toegevoegd of niet. De verhoging van de belasting heeft als doel om de overheidskas te spekken. Het coalitieakkoord spreekt over een extra inkomstenbron van 300 miljoen euro per jaar.

Door: Nationale Horecagids