Mobiel betalen bijna even populair als met contant geld

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Nederlanders betaalden vorig jaar bijna even vaak contactloos met een mobiele telefoon of smartwatch als met contant geld. Dat komt naar voren uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland. Daarbij bleef het aandeel betalingen met contant geld redelijk stabiel, terwijl het aandeel mobiele betalingen steeg.

Van alle kassabetalingen werd vorig jaar 21 procent afgerekend met een smartphone of smartwatch. In 2021 was dat volgens DNB en Betaalvereniging Nederland nog 14 procent. Het aandeel betalingen met contant geld kwam uit op ongeveer 20 procent, waarmee de pinbetalingen - inclusief mobiele betalingen - uitkwamen op 80 procent van het totaal.

Verschillen

Wel merken de onderzoekers dat er grote verschillen zijn binnen de samenleving in het gebruik van contant geld. Vooral jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar en 65-plussers geven de voorkeur aan deze manier van betalen. Hetzelfde geldt voor mensen die moeilijk rond kunnen komen. "Een bekende reden voor het gebruik van contant geld bij deze groep is dat het hen helpt om meer grip te hebben op hun uitgaven", aldus DNB.

Verder constateren de onderzoekers dat Nederlandse consumenten vorig jaar voor het eerst weer meer aankopen in fysieke winkels hebben gedaan in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt doordat winkels in 2022 vaker open waren dan in 2021, toen er nog coronabeperkingen van kracht waren. Ook lagen de bestedingen hoger, wat kwam door de gestegen inflatie.

Door: ANP