Bij Koffiemaatjes in Utrecht worden horeca en zorg gecombineerd

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Het is niet wéér een koffietent in de Utrechtse binnenstad. Nee, dit café heeft een iets andere insteek dan de gemiddelde koffiezaak. Koffiemaatjes dient niet alleen als café, maar ook als dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is hier dan ook niet ongewoon dat er een kopje op de grond valt of een medewerker die gaat zitten. Maar juist dat heeft ook zijn charmes. Dit meldt het AD. 

Lotte van der Haar is de eigenaresse van Koffiemaatjes. Dit café komt voort uit een initiatief van RenQli, een organisatie in Utrecht die cultuurgevoelige begeleiding biedt aan mensen met een lichte verstandelijke beperking. Zo wordt ook het team van Koffiemaatjes versterkt door mensen met een beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Deze medewerkers heten ook wel ‘maatjes’. Oprichter Durmus Can wil met Koffiemaatjes cliënten mee laten draaien in de maatschappij en ze een uitdaging bieden.

Bekend in de wijk

Het café is sinds april 2022 open, maar ondertussen is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de wijk. Lotte vertelt dan ook dat er veel medewerkers van kantoren komen om te lunchen en dat zij veel gezinnen met kinderen ontvangen. “Gasten weten op welke plek zij zijn en houden hier rekening mee. Op die manier creëren we een veilige plek voor gasten, maar ook voor onze maatjes”, aldus Lotte.

Begeleiding

Elke dag zijn er zes maatjes aanwezig, die worden begeleid door drie medewerkers. Daarnaast is Lotte er elke dag als bedrijfsleider. Zij vindt de koppeling tussen horeca en zorg het mooiste aspect van het werk. Ze stelt wel dat het hard werken is, zowel voor de medewerkers als voor de maatjes. De maatjes vergen meer aandacht dan ‘reguliere’ medewerkers. Die moeten volgens haar echt worden aangestuurd.

Normaal sollicitatieproces

Op het moment dat er een nieuw maatje wil komen werken, gaat er een ‘zo regulier mogelijk’ sollicitatieproces in gang. Dat betekent onder andere een sollicitatiegesprek. Veel maatjes vinden dat toch best spannend. Lotte vertelt dat zij de maatjes vragen naar hun persoonlijke doelen. Dan krijgen ze vaak te horen dat ze ‘zelfverzekerder willen worden’ of ‘contact willen leggen met mensen’. De vooruitgang die zij daarin boeken vindt Lotte mooi om te zien.

Lunch en ervaring

Koffiemaatjes wil de beperkingen van de maatjes omzetten in kwaliteit. Lotte geeft aan dat er recent een gast was die kwam lunchen. Omdat één van de maatjes hem herkende, hoefde hij niet eens zijn bestelling door te geven. “Dat is precies wat de koffiezaak zo speciaal maakt. Bij ons kom je niet voor lunch, maar voor een ervaring”, aldus Durmus.

Catering op locatie

Het team van Koffiemaatjes staat niet alleen klaar in het café. Daarnaast bieden zij ook catering aan op locatie. Momenteel zijn dat veel zorginstellingen. Lotte vertelt dat het nooit het idee is geweest om dit er nog bij te doen. Maar de zaken gaan goed, dus kunnen zij dit er nog bij doen. Ze geeft aan dat Koffiemaatjes ambities heeft om door te groeien als bedrijf. “En we hopen dat onze maatjes zo een bijdrage kunnen blijven leveren aan de maatschappij”, zegt ze.

Door: Nationale Horecagids