Stadshaven Brouwerij in Rotterdam maakt eerste AI-biertje in Nederland: Mayflower Bock

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
In Rotterdam-West zit een brouwerij die een nieuw concept introduceert in Nederland: het brouwen van AI-bier. De brouwerij, gevestigd in het Merwe-Vierhavengebied heeft een bier ontwikkeld dat volledig is gebaseerd op een recept van een ‘chatbot’. Daarnaast is het logo op het biertje ook ontworpen door kunstmatige intelligentie. Vanaf mei is de ‘Mayflower Bock’ verkrijgbaar in de Gastropub van de Stadshaven Brouwerij en bij verschillende horecazaken en slijterijen, meldt Entree Magazine. 

Om het recept voor het nieuwe biertje te creëren, is de ChatGTP gebruikt. Dit is een geautomatiseerde gesprekspartner waarbij kunstmatige intelligentie ervoor moet zorgen dat het net lijkt alsof je met een ander mens in gesprek bent. Het is mogelijk om een ‘normaal’ gesprek te voeren en ook kan de chatbot moeilijke opdrachten uitvoeren, zoals het herschrijven van een tekst, het geven van een uitleg over een bepaald onderwerp óf het bedenken van een recept voor een biertje.

Zo kwamen de ondernemers op het idee om de chatbot te vragen om een recept voor ‘een lentebok met de toevoeging van tropische fruitsoorten en citrusvruchten’. Het nieuwe biertje van de Stadshaven Brouwerij is geboren.

Naam ook via chatbot

Om een passende naam te bedenken is ook de ChatGTP gebruikt. Er werd gevraagd naar een suggestie waarin het ‘biertype’ naar voren komt, een ‘verwijzing naar de scheepsvaart’ of een ‘maritiem wezen’. Om een etiket te bedenken schakelde de brouwerij het AI-programma Midjourney in. Dit programma genereert afbeeldingen op basis van omschrijvingen. Op die manier is het etiket van de ‘Mayflower Bock’ ontstaan: een bierdrinkende bok op een schip.

Stoute schoenen

Het is niet voor niets dat de Stadshaven Brouwerij met dit nieuwe idee komt. Zij zitten namelijk in het Rotterdam Makers District: een voormalig haventerrein aan de noordkant van de Maas dat bekend staat als creatieve broedplaats, proeftuin en voorbeeld van de circulaire economie van de toekomst. Daarom trok de brouwerij de stoute schoenen aan voor de ontwikkeling van een computer gegenereerd biertje.

Door: Nationale Horecagids