Verkeer geweerd uit Roode Steen in Hoorn voor verruiming terrassen

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Vanaf 1 april wordt het centrale plein Roode Steen in Hoorn ‘dynamisch’ afgesloten voor verkeer. Zo wordt er meer ruimte geboden voor de horeca om hun terrassen te verruimen. Dat maakte de gemeente donderdag bekend. Met de invoering van de nieuwe regelgeving geldt er een verkeersverbod van 11.00 uur ’s ochtends tot de volgende ochtend om 6.00 uur. Dat meldt NH Nieuws.

Het oude terrassenbeleid stamt uit 2017 en is daardoor niet meer up-to-date. Deze voldoet niet meer aan de wensen en eisen van de horecaondernemers en bezoekers. Daarom heeft de gemeente een nieuw terrassenbeleid opgesteld. Hiermee hoopt de gemeente meer levendigheid te creëren in de binnenstad van Hoorn.

Tijdens de coronapandemie zijn de terrassen op de Roode Steen al eerder vergroot, om voldoende afstand tussen de bezoekers te kunnen bewaken. Zowel de gemeente als de horecaondernemers kijken hier positief op terug. Zo stelt de gemeente dat de verruiming geen enkel incident heeft veroorzaakt op het plein en hebben zij geconstateerd dat het ook geen problemen oplevert voor onder andere verkeer, veiligheid en toezicht.

‘Dynamische’ afsluiting

Het plein wordt van 1 april tot 1 oktober tijdelijk gesloten voor het verkeer. Het verkeersverbod geldt van 11.00 uur ’s ochtends tot 6.00 uur ’s ochtends de volgende dag. Daartussen kan de horeca bevoorraad worden. De gemeente geeft aan dat op deze manier de veiligheid van de bezoekers en voetgangers wordt bevorderd.

Voor de verruiming van de terrassen op de Oude Doelenkade moet wel de stoep breder worden gemaakt. Een deel van de terrassen stonden hier namelijk op de stoep en deels op parkeervakken. Dat is volgens de gemeente niet de bedoeling en kan een onveilige situatie veroorzaken.

Open karakter

Om alles in goede banen te leiden, moeten ook de losplekken voor vrachtwagens worden aangepast. Dit kan gevolgen hebben voor de parkeerruimte. Daar gaat de gemeente over spreken met de ondernemers en bewoners. Die laatste groep spreekt namelijk al voor langere tijd hun zorgen hierover uit.

Naast de verruiming van de terrassen wil de gemeente ook een verbeterd aangezicht creëren. Zo hebben zij bijvoorbeeld uitgangspunten gegeven voor de kleuren en materialen. De gemeente wil graag een ‘open karakter’ behouden. Daarom zijn losse elementen als plantenbakken en schermen niet toegestaan op het plein. Op andere plekken wordt wel gekeken naar de mogelijkheid om deze elementen toe te staan.

Ontevreden

Ondanks de tevredenheid van de gemeente en ondernemers, is niet iedereen blij met het afsluiten van de Roode Steen. De omwonenden van de Achterom uiten hun kritiek en klagen dat het gaat leiden tot een grotere verkeersoverlast, stelt lokale partij Fractie Tonnaer. Normaal gesproken kan het verkeer over het plein maar moet nu via deze weg.

Daarnaast stellen bewoners dat automobilisten, ondanks de drempels, veel te hard rijden en het snelheidsbord moeilijk te lezen is. Daarover stelde de Fractie Tonnaer vorige maand vragen aan het Hoornse college.

Door: Nationale Horecagids