Café James in Terneuzen is een café speciaal voor Zeeuwen met autisme

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
In Terneuzen heeft een nieuw café de deuren geopend: Café James. Het is een horecagelegenheid met een bijzondere functie. Het is speciaal opgericht voor Zeeuwen met autisme. Het heeft Esther Vlaander drie jaar gekost om alles van de grond te krijgen. Maar zaterdag was het eindelijk de dag om het café voor de eerste keer te openen, meldt Omroep Zeeland.

Het café zit in het buurtcentrum De Kameleon. Het bestaat uit twee ruimtes, één met een muziektafel, dansvloer en discolampen. In de andere ruimte kunnen bezoekers een potje air hockey spelen, snookeren of tafelvoetballen. De ruimte beschikt ook nog eens over twee spelcomputers. Gasten kunnen zich hier prima vermaken.

Esther is ook erg blij met de twee ruimtes. Ze zegt tegen Omroep Zeeland dat bezoekers hierdoor naar een rustigere plek in het café kunnen als ze zich even willen terugtrekken. “Dat is heel fijn”, zegt ze.

De onderneemster heeft zich drie jaar lang hard gemaakt voor het café. Ze geeft aan dat corona ook roet in het eten gooide. Maar ze zegt ook dat het voor een groot deel komt doordat ze had onderschat hoeveel werk ze er eigenlijk aan kwijt was om alles rond te krijgen.

Zaak voor James

In café James worden gasten minder geprikkeld. Esther zegt dat het gaat om de kleine dingen: “De lampen flikkeren iets minder vaak. Dat is prettiger.” De aanleiding om het café te openen is haar zoon James. Die heeft ook autisme en Esther vond dat er voor deze jongeren vaak veel te weinig te doen is. Zo kwam ze op het idee om Café James op te zetten. Ze hoopte eigenlijk dat het al eerder klaar was, James is ondertussen 18 jaar oud. Ze stelt dat hij al op zoek is naar andere uitgaansgelegenheden. Vlaander geeft wel aan dat hij er bij de opening is en dat hij er zin in heeft.

Opening

Café James gaat voor nu een keer in de maand open. Deze maand was dat op 18 maart. De volgende data zijn: 15 april, 20 mei en 17 juni.

Door: Nationale Horecagids