Herstel precariobelasting in Stichtse Vecht, nul euro over 2022 is leidend

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
In veel gemeenten is tijdens de coronapandemie het besluit genomen om horecaondernemers te ontheffen van de precariobelasting voor hun terrassen. Ook over 2022 wil de gemeente Stichtse Vecht geen belasting heffen. Toch kregen een aantal ondernemers een brief op de mat met een rekening voor hun terras. Dit bleek een fout te zijn. De gemeente gaat dit oplossen met terugwerkende kracht en gaat dit doen in de vorm van maatwerk per ondernemer, meldt RTV Stichtse Vecht.

Van 1 april 2020 tot 15 november 2022 hield gemeente Stichtse Vecht een proef met verruimde terrasmogelijkheden voor horeca-uitbaters. Daarmee was het doel om te bekijken hoe, waar en wanneer een terras gemakkelijk kan worden uitgebreid. Het was een groot succes onder de horecaondernemers en daarom besloot het college om ook in 2022 het experiment te verlengen. Dezelfde voorwaarden gelden voor de ondernemers als tijdens de pilot.

Geen precariobelasting

De lokale horeca in de gemeente is hard getroffen door de coronapandemie. Om hen tegemoet te komen is daarom in 2020 voorgesteld om de precariobelasting voor terrassen op te schorten. De gemeenteraad ging hierin mee. Het voorstel is daarna verlengd en toen de verlenging van het terrasexperiment werd aangekondigd stelde het college B&W dat zij het voorstel om geen terrasbelasting te heffen in 2022 bij de gemeenteraad zouden neerleggen. Dit is echter nooit gebeurd. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat zij ook inzien dat er ‘iets niet goed is gegaan’.

Pragmatische oplossing

Na politieke vragen van Lokaal Liberaal en persvragen van RTV Stichtse Vecht is de situatie beoordeeld door het college B&W. Die zijn tot de conclusie gekomen dat er iets fout is gegaan in de procedure. De gemeente gaat dit per ondernemer oplossen. Zo stelt de gemeente dat er in de Verordening op de heffing precario wel staat dat deze geïnd wordt, maar dat dit in strijd is met een eerder persbericht van de gemeente in april 2022. Daarin staat dat het college voorstelt om deze belasting af te schaffen in 2022. “Uiteraard lossen we dit op voor de betreffende ondernemers. We zoeken naar de voor de ondernemers meest pragmatische oplossing en informeren de ondernemers zo snel mogelijk over hoe de oplossing eruit ziet, waarbij het op nul euro zetten over 2022 leidend is.”

Door: Nationale Horecagids