Horeca in Bergen op Zoom mag grotere terrassen voeren, op Grote Markt nog onduidelijk

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Tijdens de coronapandemie konden café-eigenaren hun terrassen verruimen om toch gasten te kunnen ontvangen in hun horecagelegenheden. Die grotere terrassen bleken een succes en zijn een blijvertje: horecaondernemers in de stad kunnen hun vergunning indienen voor meer terrasoppervlakte. Alleen de kwestie op de Grote Markt is nog niet opgelost, meldt PZC.

De horeca-eigenaren aan de Grote Markt zitten op dit moment nog met twijfel. Vanzelfsprekend willen zij hun terrassen kunnen uitbreiden. Aan de andere kant is de Grote Markt de ‘huiskamer’ van de stad, waar geregeld evenementen worden georganiseerd zoals de Krabbenfoor, beachvolleybal of de kermis.

Zo staan de ondernemers in Bergen op Zoom voor een uitdaging. Willen zij meer ruimte voor hun terrassen, dan verdringen ze de evenementen. Als dit het geval wordt  zou dat waarschijnlijk betekenen dat de kastelein een aantal keren per jaar hun terrassen moeten wegzetten.

Puzzel op Grote Markt

Dat is niet efficiënt. Maar hoe het anders moet, daar zijn de horecaondernemers nog niet uit, stelt Kees van Male namens de Ondernemersvereniging Grote Markt. Hij geeft aan dat zij dit jaar daarvoor gebruiken. “We zijn volop aan het puzzelen”, zegt Van Male. Daarbij is één van de ideeën het gevel- en pleinterras samenvoegen.

Het samenvoegen van de terrassen kan er ook voor zorgen dat de verplichte loopstrook tussen terrassen wegvalt. Die levert volgens Van Male alleen maar een gevaarlijke situatie voor verkeersdeelnemers op. Maar niet alle ondernemers zitten daarop te wachten. Van Male stelt dat één van de cafés dan geen terras meer in de zon heeft.

Grotere terrassen

Om de café-eigenaren tijdens de coronapandemie tegemoet te komen, mochten de kasteleins hun terrassen uitbreiden. Dat bleek een groot succes te zijn, volgens wethouder Dominique Hopmans. Niet alleen bij de ondernemers, maar ook bij de bezoekers. “Vandaar dat we de uitbreiding zoveel mogelijk willen toestaan waar dat mogelijk is. Kortom, we gaan uit van een ‘ja, mits’, in plaats van ‘nee, tenzij’.”

Door: Nationale Horecagids