Vroegere sluiting nachthoreca in Zwolle blijkt succes

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Vorig jaar besloten een aantal horecaondernemers in Zwolle om de deuren van hun nachtzaken een uur eerder dicht te doen. Het was een proef waar veel kroegen aan meededen. Inmiddels zijn we een jaar later en blijkt dat de strategie vruchten af te werpen: ondernemers zijn positief en willen de proef aanhouden. De Stentor vroeg een aantal ondernemers wat hun gedachten zijn over het uurtje eerder sluiten.

Een aantal ondernemers in Zwolle heeft meegedaan aan de proef om een uur eerder te sluiten. Zo nam ook de eigenaar van het Vliegende Paard, Dennis Kaatman, deel aan de proef. Naast het Vliegende Paard is hij de exploitant van Shotto, Bloopers, Kuiperij en Bonabo Social Club. Hij geeft aan dat zij een verschuiving hebben gemaakt: waar de kroeg voorheen om half twee pas vol was, is deze nu al gevuld om half twaalf. Daarnaast geeft de uitbater aan dat zij weinig negatieve reacties krijgen van de bezoekers. Zo kan hij om drie uur sluiten in plaats van vier. “Nu zien we zelfs dat mensen om drie uur al de jassen aantrekken.”

Een ander voorbeeld is Hilde Piening van Café De Gezelligheid. Die heeft ook het gevoel dat mensen een uur eerder komen en vervolgens ook weer een uurtje eerder vertrekken. Het café sluit nu om drie uur in plaats van vier. Naast Piening is ook Fredde Bakker van café Tagrijn blij met de vroegere sluitingstijd: “Eerder hadden we een rustige tijd tussen acht en tien. Nu is dat eigenlijk niet meer zo.”

Personeel

Niet alleen voor de uitbaters is het fijn om een uurtje eerder dicht te gaan. Het betekent ook dat het personeel eerder vrij is. Die spreken dan ook hun genoegen uit over de verandering. Bakker geeft aan dat het personeel een stuk fitter is en dat het uurtje echt een verschil maakt. Zo hebben zijn werknemers nog iets van nachtrust, stelt de uitbater.

Geen verandering inkomsten

De horecaondernemers melden dat er meer positieve uitkomsten naar boven komen. Zo stelt Piening dat de omzet van haar café hetzelfde is gebleven als voorheen. Ze denkt dat mensen gewoon net zoveel drinken als wanneer het later op de avond is. Daarbij geeft ze aan dat ze ook een kleine daling van omzet zou accepteren om de openingstijden te behouden.

Bakker is het eens met haar. Die geeft aan dat de omzet niks achteruit is gegaan. “Ik mag niks klagen”, zegt de uitbater van café Tagrijn.

Langer openblijven

Er zijn uitzonderingen op de regel. Hoewel de kroegen de vroegere sluitingstijd wel hanteren, kan het soms voorkomen dat de cafés iets minder streng zijn. Kaatman hanteert wel een vaste sluitingstijd met zijn café. Bakker en Piening gaan in principe ook op een vaste tijd dicht, maar Bakker stelt ‘dat als het echt gezellig is om één uur, we dan gewoon doorgaan’. Dat geldt ook voor De Gezelligheid. Daar hebben ze wel een venstertijd, waar mensen maximaal tot drie uur binnen kunnen komen. Daarna kunnen gasten niet meer naar binnen, enkel naar buiten.

Al met al zijn de uitbaters positief over de nieuwe maatregel. Daarbij zijn ze blij dat de gemeente geen regels heeft ingevoerd over de sluitingstijd van de nachthoreca.

Door: Nationale Horecagids