Haarlemse gemeente en ondernemers druk met nieuw terrasbeleid

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Op dit moment werkt de gemeente Haarlem aan een nieuw horecabeleid in de binnenstad. De belangen van de betrokken partijen verschillen, maar iedereen is vastbesloten om er samen uit te komen. Afgelopen maandag presenteerde de gemeente een nieuw terrasbeleid. Dit meldt NH Nieuws. 

De Wijkraad Binnenstad Haarlem vindt het belangrijk dat de toegankelijkheid van het centrum voor fietsers en voetgangers gewaarborgd blijft. De voorzitter van de Wijkraad, Ria Tel, vindt de terrassen momenteel een doorn in het oog. Zij stelt dat voetgangers gedwongen worden om via het fietspad langs de restaurants te lopen, terwijl ze aangeeft dat daar ook veel fietsers langskomen. “Het personeel moet ook steeds die weg oversteken om de terrassen aan de andere kant te bedienen. Dat is gewoon gevaarlijk.”

Tijdens de coronapandemie konden horecaeigenaren hun terrassen verruimen, om zo verloren omzet in te halen. Die regels zijn sinds oktober opgeheven, maar veel terrassen staan nog buiten op de manier zoals die tijdens de coronacrisis ook stonden.

Tel begrijpt waarom de horeca-uitbaters dit doen, maar voegt daaraan toe dat de terrassen ook in de winter zo groot waren. Dat vindt zij onnodig. “De horecaondernemers hebben zoveel terrasmeubilair aangeschaft, dat zij het buiten moeten laten staan.” Ze vindt dat deze stapels tafels en stoelen niet in het straatbeeld passen.

Nieuw terrasbeleid

Daarom werd afgelopen maandag een nieuw voorlopig terrassenbeleid gepresenteerd. Over de inhoud hiervan is nog niets bekend, maar voorzitter Gijs Brands van de KHN afdeling Haarlem zegt positief te zijn over het nieuwe beleidsvoorstel. Hij stelt dat het belangrijkste is dat iedereen tevreden is. Daarbij moeten wonen en ondernemen in balans leven volgens hem.

De voorzitter van de KHN Haarlem geeft aan dat hij inziet dat sommige horecaeigenaren hun zin niet gaan krijgen. Daarbij zegt hij dat ze straks winnaars en verliezers hebben. “Sommige plekken zijn nou eenmaal erg smal en druk. Dan is een terras geen goed idee. Op andere plekken kan het makkelijk.” Daarom heeft de gemeente goed gekeken naar de drukste routes. Dat snapt Brands goed, want er moet voldoende loopruimte blijven om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Door: Nationale Horecagids