Oirschot gaat test doen met verruimde sluitingstijden horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Na bijna anderhalf jaar zijn ze er klaar voor in Oirschot. De Brabantse gemeente heeft de verruiming van de sluitingstijden uitgesteld maar vanaf dit weekend gaat de proefdraai beginnen. Nachthoreca kan dan open blijven tot 3.00 uur in plaats van 2.00 uur. Dit meldt het AD. 

Het doel van de latere sluitingstijden is het creëren van een betere spreiding van het vertrek van horecabezoekers. Daarnaast moet het voor minder overlast zorgen voor de omgeving. De horeca had hier zelf al langere tijd om gevraagd, maar de gemeente en de politie stonden er niet om te springen. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet hiervoor aangepast worden en dat wouden het college en de politie niet doen.

Om een middenweg te bereiken heeft de gemeente besloten om een proef te draaien. Op deze manier kan worden uitgewezen of de verruiming van de sluitingstijd daadwerkelijk een positief effect heeft op de gemeente. De resultaten van de proef worden meegenomen in het besluit.

Evaluatie na drie maanden

De proef start dit weekend. Na drie maanden wordt een evaluatie gedaan om de stand van zaken in kaart te brengen. Alle klachten die worden ingediend over geluidsoverlast of het overschrijden van de sluitingstijd worden verzameld en meegenomen door de gemeente.

Indien een horecaonderneming klachten ontvangt, gaat de regionale afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland in gesprek met de uitbater. Zo kan de verruiming ontzegd worden wanneer een onderneming de regel omtrent de sluitingstijd een tweede keer overschrijdt.

De proef gaat een jaar duren. Deze periode moet uitwijzen of de verruiming van de sluitingstijden een positief effect heeft op de uitstroom van de horeca in de nacht. Als dit het geval is wordt gekeken of de nieuwe sluitingstijden een plek krijgen in de APV.

Door: Nationale Horecagids