Ruimere openingstijden voor horeca tijdens carnaval, niet alle ondernemers doen mee

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Tijdens corona heeft de Bossche horeca veel te maken gehad met beperkingen en maatregelen. Dit jaar kan wat betreft de gemeente carnaval weer als vanouds gevierd worden. Daarvoor krijgen de horecabedrijven de mogelijkheid om hun openingstijden aan te passen. Niet alle onderneming maken daar gebruik van. Dit meldt de Gelderlander.

Het kan een lucratief weekend zijn voor horecaondernemers. Daar hoeven ondernemers natuurlijk niet per se gebruik van te maken, zoals sommigen doen. Anderen slaan carnaval zelfs helemaal over. De burgemeester van ’s Hertogenbosch bevestigd dit. Hij heeft daar geen bijzondere verklaringen voor.

De eigenaar van grand-café Silva Ducis in Den Bosch geeft aan dat zij niet door gaan tot het laatst. Zij mogen hun openingstijden in het weekend verruimen van 03.00 uur naar 04.00 uur. Dit doen ze expres niet, om een aantal redenen. Zo stelt de uitbater dat hij rekening wil houden met zijn werknemers. Die maken volgens hem al lange dagen tijdens carnaval en kunnen het uurtje extra rust goed gebruiken. Daarnaast zegt de ondernemer dat het scheelt met de uitstroom van gasten. “Daarmee voorkom je dat het ineens erg druk is op straat of er geen taxi’s meer zijn die carnavalgangers naar huis kunnen brengen."

Openingstijden

De uitbater uit Den Bosch is blij met de afspraken die zijn gemaakt tussen de gemeente, ondernemers en buurtbewoners. Afhankelijk van de vergunning gelden bepaalde sluitingstijden. Wanneer een horecaonderneming een weekendontheffing heeft, geldt een verruiming van de sluitingstijd van 3.00 uur naar 4.00 uur op vrijdag en zaterdag. Zaken die deze ontheffing niet hebben moeten een uurtje eerder sluiten op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Nachtzaken mogen op donderdag open blijven van 17.00 uur tot 04.00 uur en bezoekers toelaten tot 03.30 uur. In het weekend is dat een uurtje later en dan mogen bezoekers niet meer naar binnen na 03.30 uur. Op de zondag en maandag mogen alle bedrijven tot 03.00 uur open blijven. Nachtzaken een uurtje langer. Op dinsdag moet alle horeca om 01.00 uur sluiten.

Andere afspraken

Waar het vorig jaar niet toegestaan was om zaken te vergroten met aanbouwsels, is het dit jaar wel mogelijk. Een woordvoerder van de gemeente verwacht ongeveer 30 aanbouwsels. Die geeft aan dat de gemeente op dit moment de aanvragen aan het beoordelen is.

Geluidsboxen worden bijvoorbeeld afgewezen als die buiten staan. Wel hebben horecazaken de mogelijkheid om boxen binnen te plaatsen en naar buiten te richten. Dat mag tot 22.00 uur en om 00.00 uur moeten deuren, ramen en bierluiken gesloten zijn. De KHN geeft aan dat dit allemaal in goed overleg is gegaan.

Door: Nationale Horecagids