Zwarte lijst voor de horeca keert terug

Door Redactie Nationale Horecagids
9 min
Raddraaiers kunnen straks weer een verbod krijgen op horeca. Wie zich misdraagt wordt binnenkort weer op een zwarte lijst voor de horeca gezet. Zo wil de horeca overlast aanpakken. De privacywaakhond gaat akkoord met de plannen. Dit meldt Trouw. 

Mensen die zich misdragen, anderen lastigvallen of een wapen gebruiken komen weer op de zwarte lijst voor de horeca. De vergunning voor de ontzegging is verleend aan 137 ondernemers in de uitgaansgebieden van onder andere Haarlem, Zwolle en Amersfoort. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de aanvraag voor een vergunning aan hen toegekend die voldoet aan de strenge privacywet.

Voor lange tijd hanteerde de horeca een zwarte lijst voor raddraaiers. Op deze manier wilden zij overlast tegengaan. Wanneer je op deze lijst belandde, kon je voor maximaal vijf jaar niet meer een uitgaansgebied betreden. Ondanks succes bleek dat de privacy van de overlastgevers niet goed gewaarborgd werd. Dat werd duidelijk door de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die in 2018 werd geïntroduceerd. Daarnaast is de zwarte lijst soms ten onrechte gebruikt of voor kleine akkefietjes waar deze maatregel overbodig voor is.

Maximaal twee jaar ontzegging

Het nieuwe protocol van de Koninklijke Horeca Nederland is door de privacywaakhond goedgekeurd. Dat betekent dat ondernemers nu gezamenlijk een vergunning kunnen aanvragen om een zwarte lijst te maken met foto’s en persoonsgegevens van de raddraaiers. Daarvoor moeten de ondernemers in gesprek gaan met de politie en de gemeente. De regiomanager van de KHN afdeling Amsterdam geeft aan dat het een effectief middel is. Zij noemt het een belangrijk instrument voor de preventie van overlast in uitgaansgebieden.

Voor het nieuwe model zijn een aantal verandering gemaakt. Zo is de maximale ontzegging verlaagd van vijf naar twee jaar. De maximale straf wordt opgelegd wanneer iemand er echt een potje van heeft gemaakt, zoals het dreigen met of gebruiken van een vuurwapen of zware mishandeling. Voor incidenten zoals diefstal en handel in drugs hangt een straf van maximaal twaalf maanden boven het hoofd. Wanneer iemand betrokken is bij een vechtpartij, aanranding of met vals geld betaalt kan toegang voor een half jaar worden ontzegd.

Wanneer iemand op de zwarte lijst komt te staan, mag die alleen het uitgaansgebied waar het incident heeft plaatsgevonden niet in. De politie moeit zich niet met het uitdelen van deze ontzeggingen, maar kan onder strenge voorwaarden kunnen beheerders informatie bij hen krijgen over de raddraaiers.

Interesse vanuit ondernemers

De KHN ziet dat er belang is voor een zwarte lijst onder horecaondernemers. Vooral in de uitgaansgebieden is een sterke vraag. Nu moet er nog gewacht worden op een nieuwe beveiligde database. Dan kunnen beheerders in opdracht van ondernemers de persoonsgegevens van de overlastgevers bewaren. Daar zit de politie niet tussen. Het KHN geeft aan hier druk mee bezig te zijn en wil het “zo snel mogelijk” introduceren.

Maatwerk

In Twente zijn horecaondernemers aan het wachten op de zwarte lijst. Vanwege de privacyproblemen is het systeem sinds 2021 bijna compleet uit de lucht. Inmiddels heeft Almelo de vergunning. Een ondernemers uit Twente zegt dat dit “het beste systeem” dat hij zich kan voorstellen.

In Hengelo zijn in de eerste jaren van de zwarte lijst 125 ontzeggingen uitgedeeld. Na een paar jaar was dat iets meer dan 10. Zij merken dat de overlast er flink door is afgenomen.

Maatwerk vindt de ondernemer wel belangrijk. Het ligt volgens hem aan de situatie hoe iemand gestraft moet worden. Hij geeft het voorbeeld dat iemand van 18 met een asbak gooit. “Het is net uit met zijn vriendin. Het biertje valt misschien niet goed en hij heeft niet gegeten. Dat soort gasten moet je een beetje opvoeden. Het is anders dan een 28-jarige die vaker overlast veroorzaakt.”

Door: Nationale Horecagids