Kleine statiegeldbeker tijdens carnaval wordt duurder

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Tijdens de 11-11 in Bossche hebben cafés 50 eurocent gerekend voor herbruikbare statiegeldbekers. Tijdens carnaval gaan die een euro kosten. De ondernemers merkten dat ondanks het statiegeld er nog te veel bekers werden weggegooid. Daarnaast is makkelijker rekenen voor de horeca als het om een afgerond bedrag gaat. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Joep Hemmes, eigenaar van het Bossche bedrijf DrinkCup, heeft van de gemeente de kans gekregen om ervoor te zorgen dat de afvalberg van evenementen afneemt. Zo worden er tijdens carnaval ongeveer 300.000 plastic statiegeldbekers in omloop gebracht. Hemmes geeft aan dat er meer beschikbaar gesteld kunnen worden als dit nodig is.

Het zijn er vooralsnog meer dan 50.000 meer dan tijdens de 11-11. Meer dan tachtig procent zijn ingeleverd om bij andere evenementen te kunnen gebruiken. De resterende bekers waren niet meer bruikbaar. Hemmes denkt dat vooral jongeren geen zin hadden om ’s avonds de bekers weg te brengen, maar weggooiden.

20 centiliter

Niet alleen het hogere statiegeld moet ervoor zorgen dat bezoekers hun bekers gaan inleveren. Zo werden tijdens de 11-11 de bekers alleen in cafés verzameld. Soms kwamen er mensen binnen die meer dan 100 van deze bekers hadden verzameld. En dat zorgt voor veel oponthoud in de cafés. Tijdens carnaval zijn er minstens twee inleverpunten waar men de bekers kan inleveren.

Daarnaast is de inhoud van de bekers aangepast. Die waren aanvankelijk 25 centiliter, maar worden nu 20 centiliter. Dit is dezelfde inhoud als de wegwerpbekers die tijdens evenementen worden gebruikt. De verwachting is dat carnavalbezoekers geen bezwaar gaan maken tegen de verhoging van het statiegeld.

De verhoging van het statiegeld heeft ook te maken met het verzoek van de horecaondernemers in de Bossche binnenstad, denkt Hemmes. De eigenaar van café De Smidse, Loek de Graauw, is het daar mee eens. Hij stelt dat het makkelijker is om een euro statiegeld te rekenen bij een pilsje van 3,20 euro in plaats van 50 eurocent. “Zeker bij grote bestellingen”, zegt hij.

Inzameling statiegeldbekers

Tijdens de 11-11 werden veel statiegeldbekers alsnog weggegooid. Hemmes en de Graauw denken beide dat dit voornamelijk jongeren waren. Ze hopen dat het verhogen van het statiegeld hier tegen werkt. De inzamelpunten bieden volgens hun een goede kans. “Vooral omdat de bierluiken om middernacht dicht gaan. Dan moet je dus naar binnen gaan om het statiegeld te innen. Dat zou weleens teveel moeite kunnen zijn als de cafés vol zijn.”

Door: Nationale Horecagids