Kampen kijkt naar mogelijkheid voor collectieve horecaontzegging overlastgevers

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
In 2019 heeft Kampen in samenwerking met aangesloten ondernemingen een collectief winkelverbod ingesteld voor beruchte overlastgevers. Nu kijkt Kampen ook naar de mogelijkheid om dit verbod door te trekken naar de horeca. Dan kunnen aangesloten ondernemers in de horecasector ongewenste personen makkelijker weren uit hun zaak. Dit meldt de Stentor.

Een samenwerking tussen horecaondernemers, de politie, gemeente Kampen, Stichting Horeca Kampen en de KHN heeft geleid tot een convenant dat overlast en geweld in de uitgaansscene van Kampen tegen moet gaan. Dit convenant is een vernieuwing van de oude, die dateert uit 2013.

Veiligheid tijdens het stappen

Iedereen die deel uitmaakt van het convenant heeft een rol toegewezen gekregen om de veiligheid tijdens het stappen in Kampen zo veel mogelijk te waarborgen. Een voorbeeld is een horecaeigenaar die zorgt voor goede verlichting in en rondom zijn zaak. Of de gemeente die cameratoezicht houdt in het uitgaansgebied. Daarnaast is de politie in het weekend aanwezig.

Nu wordt er gekeken naar een collectieve ontzegging voor raddraaiers. Iemand die geweld heeft gepleegd, overlast veroorzaakt of andere misdrijven pleegt kan dan alle toegang tot de aangesloten horeca ontzegd worden.

Preventieve maatregel

De burgemeester van Kampen, Sander de Rouwe, spreekt over een preventieve maatregel. Hij denkt dat er in Kampen geen groep is die hardnekkig overlast veroorzaakt. “Tegelijkertijd kan zich dat wel weer eens voordoen”, voegt hij toe. “Als je dan samen optreedt en dat ook uitstraalt, heeft dat denk ik een preventieve werking en anders een heel goede repressieve werking.”

De Rouwe geeft aan dat hij het initiatief steunt. Daarbij vindt hij het belangrijk dat iedere horecazaak zich aansluit. Anders ‘heeft het niet zo veel kracht’. Hij denkt begin februari een idee te hebben of het convenant kan worden ingevoerd.

Naast de burgemeester is ook Remmert Krantz, voorzitter van Stichting Horeca Kampen en eigenaar van café De Bastaard, blij met het convenant. Hij geeft aan dat de ontzegging is voor mensen die excessief overlast veroorzaken of de boel verzieken. Ook hij voegt toe dat dit in Kampen niet het geval is.

Landelijk onderzoek

Niet alleen Kampen heeft het idee een collectief verbod in te voeren. Er is een landelijk onderzoek gaande dat kijkt naar de effecten en effectiviteit van zo’n verbod. Het blijkt een ‘effectieve maatregel te zijn in het tegengaan van overlast in horecagebieden’, zo schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid in een voortgangsrapportage over het bestrijden van de zogeheten ‘High Impact Crimes’ in de afgelopen twee jaar. Daarin stond dat het de intentie is om dit collectieve horecaverbod in zoveel mogelijk steden in te voeren.

Door: Nationale Horecagids