Geen terrasoverkappingen meer op Wilhelminaplein in Eindhoven: horeca baalt ervan

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Tijdens de coronamaatregelen konden de terrassen aan het Wilhelminaplein in Eindhoven af en toe nog open blijven. Daarom hebben ondernemers toentertijd geïnvesteerd in terrasoverkappingen. Maar tot hun verbazing mogen ze die dit jaar niet meer opzetten. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Een ondernemer vindt van het besluit dat de horeca hiermee ‘verliest van de ambtelijke molen’. Hij heeft samen met een aantal andere horecaondernemers twee jaar geleden voor 20.000 euro geïnvesteerd in een terrasoverkapping. Nu mogen zij die niet meer opzetten, zelfs nadat deze naar eigen zeggen zorgvuldig is getest op regen en wind.

Profijt van korte duur

Tijdens de coronapandemie hebben de ondernemers voor korte tijd profijt gehad van de terrasoverkappingen. In totaal hebben ze die twee maanden kunnen gebruiken. Het eerste jaar van de lockdown kwam zo snel dat er voor de ondernemers geen tijd meer was om de terrassen op te zetten. Vorig jaar was een herhaling hiervan. Enkel in februari en maart hebben de horeca-uitbaters hun terras kunnen gebruiken.

Dit jaar zou de eerste zijn dat zij volledig gebruik kunnen maken van de nieuwe aankopen. Daar denkt de gemeente echter anders over. Tijdens de pandemie konden cafés en restaurants hun terrassen uitbreiden, maar nu moet iedereen weer de oorspronkelijke afmetingen hanteren. Daar hoort ook bij dat de versoepelingen rondom de terrasoverkappingen weer zijn teruggedraaid.

Een pak met A4’tjes

De getroffen ondernemers kunnen nog wel een aanvraag doen voor een vergunning om vooralsnog de terrassen te vergroten. Dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Een ondernemer met een café op het Wilhelminaplein stelt dat het tijdens corona erg makkelijk was om binnen een paar dagen grote tenten op te zetten voor carnavalbezoekers. Nu de ondernemer buiten corona om een vergunning wil aanvragen, kreeg hij een pak A4’tjes met de eisen waaraan het terras moest voldoen. “Er moest zelfs bodemonderzoek worden gedaan”, zegt de ondernemer.

Ondertussen heeft de café-eigenaar de aanvraag ingetrokken. De ondernemer moet nog wel betalen voor de kosten die de gemeente al heeft gemaakt voor de aanvraag. De uitbater zegt teleurgesteld te zijn en vraagt zich af of de gemeente nu de ondernemers wil helpen of juist tegen wil werken.

Positieve reacties op overkapping

De ondernemer stelt dat iedereen positief te spreken was over de overkapping. Op dit moment gebruikt het café zijn luifels en een aantal parasols, maar de café-uitbater geeft aan dat het niet zo goed werkt als hun eigen overkapping. “Die beschermt veel beter tegen regen en wind”. Naast de positieve reacties viel het de ondernemer op dat de energierekening tijdens het gebruik van de overkappingen lager was.  

Nu staan de overkappingen opgeborgen in het café. Of de ondernemer opnieuw een aanvraag gaat doen voor een vergunning, weet hij nog niet.

Door: Nationale Horecagids