Grotere terrassen in Wageningen blijven ook komende zomer

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Ook in het nieuwe jaar mag de horeca in Wageningen gebruik maken van grotere terrassen. Tijdens de (gedeeltelijke) heropening van de horeca in april 2021 was de maatregel ingevoerd. De vergroting van de terrassen viel in de smaak bij zowel de uitbaters als bij de klanten. “Daarom hebben we besloten om deze verruiming tot het einde van het volgende zomerseizoen (1 oktober) voort te zetten”, aldus wethouder Maud Hulshof. Dit meldt de Gelderlander.

Door de grotere terrassen zijn de omzetten van horecaondernemers gestegen, zo kreeg wethouder Hulshof te horen. “Dat is natuurlijk mooi na de gemiste omzet tijdens de lockdown. Daarnaast geven de goed gevulde terrassen de binnenstad een levendiger aanblik. Wat ook weer de aantrekkelijkheid van het centrum vergroot.”

Maatregel blijvend maken

Hulshof vindt het een goed idee om de maatregel blijvend te maken. “Maar als we dit blijvend willen maken, dan moeten we dat wel volgens de regels doen. Dat betekent gesprekken met omwonenden en andere belanghebbenden (bijvoorbeeld marktkooplieden), want er zijn wel wat dingen die geregeld moeten worden.”

De uitbreiding van de terrassen heeft namelijk invloed op de indeling van de marktkramen op woensdag en zaterdag. “Sommige mensen vinden een wat compactere markt fijner en anderen juist weer niet. Maar we moeten er wel rekening mee houden.”

Daarnaast is er een aandachtspunt dat de omwonenden mogelijk overlast ervaren van de grotere terrassen.

Niet ten koste van veiligheid

De verkeersveiligheid is ook van belang. “Sommige terrassen zijn op de stoep geplaatst. Als mensen daarlangs willen, moeten ze over straat lopen. Dat moeten we niet willen. Grotere terrassen mogen niet ten koste gaan van de veiligheid”. Zo is er bijvoorbeeld een terras op straat bij restaurant Diels in de Vijzelstraat.

Naar alle verwachting wordt er in het eerste halfjaar van 2023 een besluit genomen over het definitief maken van de grotere terrassen. Het is deze zomer nog toegestaan om de terrassen uit te breiden, om zo de horeca en haar klanten tegemoet te komen. Indien de gemeente besluit om de maatregel definitief te maken, dan moeten de ondernemers meer betalen voor het grotere oppervlak.

Door: Nationale Horecagids