Horecaondernemers twijfelen: wel of geen heater aan?

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
De afgelopen dagen lagen de temperaturen weer lager in Nederland. Ook de weersvoorspelling geeft aan dat dit nog even zal blijven. De horecaeigenaren twijfelen hierdoor. Moet de heater op het terras aan of uit? Moeten ze een energietoeslag rekenen bij hun gasten? Nu de kosten stijgen, groeit de worsteling bij de horecaondernemers. Dit meldt het AD.

Rob Baltus van De Nadorst in Blokker heeft zijn besluit al gemaakt: de heaters blijven deze winter uit. Hij heeft liever dat het binnen warm is dan buiten. “Het ziet er nog steeds gezellig uit buiten met een haardvuur. Wie wil kan natuurlijk naar buiten om te roken, maar met deze temperaturen zullen sowieso weinig mensen voor hun plezier buiten blijven zitten”, zegt hij.

Temperatuur lager zetten geen optie

De horecaeigenaar ziet, net als veel andere ondernemers, zijn kosten flink stijgen. Maar de temperatuur lager zetten is voor Baltus geen optie: “Nee hoor, we hebben geen moment getwijfeld. De kachel gaat hier vol aan en de open haard ook. Vanochtend werd ik gebeld door een meneer die vroeg of we de open haard aan hadden en dat hij dan graag met zijn vrouw vanmiddag een wijntje komt drinken. Er zijn ook horecagelegenheden waar het zo fris is dat je bijna je jas aan moet, daar jaag je je gasten mee weg. Dat willen we niet”.

Om de extra kosten te dekken heeft Baltus de prijzen in zijn café verhoogd met 10 procent. Van zijn gasten heeft hij er niets over gehoord. Hij geeft aan dat ze nog net zo vol zitten als voorheen.

Energietoeslag

Een andere optie voor de horecaeigenaren is het rekenen van een tijdelijke extra energietoeslag bij hun gasten. Een voorbeeld is de onderneming van Oskar Heijdelberg. In zijn pastaketen Spaghetteria, met meerdere vestigingen in het land, voert een energietoeslag van 1,50 euro per gast.

“Als je de prijzen gaat verhogen, verlaag je die in de praktijk eigenlijk nooit meer. Wij willen de boel niet bedonderen op het moment dat de energieprijzen weer dalen. Zodra het kan laten we de energietoeslag weer vallen”, zegt Heijdelberg. De energietoeslag dekt ongeveer 60 procent van de extra kosten. De rest vergoedt hij zelf. Daarbij geeft de ondernemer aan dat de meeste gasten begrip hebben voor de keuze.

Heaters

Waar sommige horecaondernemers ook naar kijken is het invoeren van een toeslag voor het gebruik van heaters. Een Belgische onderneming in Borgerhout heeft deze sinds kort ingevoerd. Johan de Vos, horecaeigenaar van café Boerke in Breda, zou dit echter afraden. Volgens hem kan het de gasten afschrikken. Hij weet ook niet of er momenteel al Nederlandse ondernemingen zijn die deze toeslag al hebben ingevoerd. Daarentegen zijn er wel al voorbeelden van restaurants en hotels die een energietoeslag rekenen.

Bij De Vos blijven de heaters wel gewoon aan op het terras. Hij heeft zijn gasheaters vervangen voor elektrische heaters, waardoor hij daar geld op zal besparen. Volgens hem moet het buiten net zo aangenaam en gezellig kunnen zijn als binnen. “Er zijn mensen die er anders over denken en vinden dat wij stoken in de buitenlucht. Maar ik denk dat we die mensen die buiten een sigaretje willen roken die mogelijkheid gewoon moeten bieden”.

Door: Nationale Horecagids