Geen terrassen meer op de Markt in Gouda, mogen wel verspreid door het centrum

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Tijdens de coronapandemie was het een bekend aanzicht in Gouda: de Markt vol met terrassen. De gemeente heeft echter andere plannen. Zij houden voet bij stuk om de Markt terrasvrij te maken. Met verbazing namen de betrokken horecaondernemers kennis van het nieuws. Zo mogen zij geen terrassen meer op de markt plaatsen, maar wel verspreid door het centrum. “Het is een pijnlijke maar weloverwogen beslissing”, zegt Thierry van Vugt, wethouder binnenstad. Dit meldt de Goudse Post. 

Het plan voor de terrassen kwam voort uit de coronapandemie. De horeca kon toen deels open blijven doordat zij met dit plan terrassen konden neerzetten op de Markt. Het bleek bij zowel de bezoekers als de uitbaters in de smaak te vallen. Hierom en door de nieuwe uitdagingen rondom de inflatie en kostenstijgingen was de vraag van de ondernemers of de regel permanent ingevoerd kan worden.

Botsende belangen

De gemeente heeft onlangs een onderzoek gevoerd waarin is gekeken naar de mening van de omwonenden omtrent de terrassen. Uit dit onderzoek is gebleken dat bijna 75 procent van de omwonenden geen probleem heeft met de uitbreiding van de terrassen.

Ondanks de uitkomst van het onderzoek blijft de gemeente bij hun besluit. “Er schuren verschillende belangen”, zegt Van Vugt. “In de praktijk heeft de markt verschillende functies waar wij rekening mee moeten houden”. Daarom kijkt het college van B&W naar andere locaties voor terrassen. Hun doel is om bezoekers breder door de stad te laten verblijven.

De gemeente wil de Markt graag open houden voor andere functies. Er moet ruimte zijn voor de warenmarkt, het moet fungeren als ontmoetingsplek of voor mensen die een wandeling willen maken.

Ondernemers ontevreden

De ondernemers in het gebied reageren teleurgesteld. “Hogelijke verbazing”, zo verwoorde Joost Zekveld, eigenaar van Gewoon Gouds en Gouds Glas, het gevoel van de ondernemers. “We hebben een presentatie gemaakt hoe het eruit kan zien, wij denken mee. De wethouder gooit nu keihard de deur dicht. Er is geen gesprek geweest, het was al besloten voor het gesprek begon”.

Er zijn wel ideeën over een collectieve aanpak, zoals bijvoorbeeld een evenement waarbij de ondernemers een aantal dagen per jaar hun terras mogen openen. “Daar moeten we ons dan over buigen”, zegt van Vugt hierover. “De ondernemers moeten er natuurlijk aan verdienen, maar ik sta ervoor open om hierover mee te denken”.

De horecaeigenaren zeggen dat de puzzel die de gemeente moet leggen, niet ingewikkeld is. “Er zijn natuurlijk evenementen zoals Koningsnacht en de Gouda Beach Experience, maar dan halen wij de spullen weg”, vertelt Zekveld. “Dat zijn twee evenementen, waar praten we over? Ook is er een markt, maar daar hebben wij tot nu toe geen problemen mee gehad. Met de andere 200 dagen hebben wij onze boterham verdiend”.

Het besluit wordt door Zekveld als ‘kortzichtig en onverstandig’ genoemd. “Er moet iets gebeuren. We hebben nog heel veel schulden die afgelost moeten worden. De gevelterrassen bieden plek voor 80 stoelen. Op de Markt kunnen wij er 150 kwijt. 80 stoelen tegenover 230, dat maakt nogal een verschil”.

Door: Nationale Horecagids