Gemeente Amsterdam kondigt maatregelenpakket voor horeca aan

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De voorspelling van de gemeente Amsterdam is dat het internationale toerisme de komende jaren gaat toenemen. Om de stad leefbaar te houden, heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten een maatregelenpakket op te stellen. Zij gaan onder andere vrijgezellenfeesten en georganiseerde kroegentochten aanpakken. Ook het aantal riviercruises wordt ingeperkt en komt er een blowverbod in bepaalde delen van de stad. Daarnaast wordt er naar alle waarschijnlijkheid een vervroegde sluitingstijd voor de horeca aangekondigd. Deze maand zal de gemeenteraad een beslissing nemen. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

De stad staat bekend als een vrije en open stad. Toeristen kunnen in de stad veel gebruik maken van horecagelegenheden. Maar helaas zijn er ook ondernemers die aan de haal gaan met deze vrijheid. Dit heeft volgens de gemeente Amsterdam een situatie gecreëerd waarin de toeristen denken dat ‘alles hier kan en mag’. Dit levert een soort toerisme en een specifiek aanbod op, dat het bestuur van de stad liever niet ziet.

Voorgestelde maatregelen

Het college van B&W heeft een aantal maatregelen voorgesteld die gevolgen hebben voor de horeca. De belangrijkste staan hieronder:

  • Aanscherping van de openingstijden horeca en raamprostitutie in het Wallengebied tijdens de weekenddagen. Horecazaken moeten hun deuren om 2:00 uur sluiten en mogen na 1:00 uur geen nieuwe mensen meer binnenlaten.
  • De gemeente gaat actief overlastgevende vrijgezellenfeesten aanpakken en ook komt er een verbod op georganiseerde kroegentochten.
  • Inzetten op transformatie van hotel- naar woon- of kantoorfunctie, meer ‘extended stay’ en het samenvoegen van hotelkamers.
  • Onderzoeken verdere aanscherping beleid voor vakantieverhuur en B&B.

Internationaal probleem

De gemeente geeft aan dat niet alleen Amsterdam last heeft van een grote stroom internationale toeristen. Steeds meer mensen reizen over de hele wereld. Dit kan niet veranderd worden door lokaal beleid in Amsterdam. Maar met de maatregelen wil de gemeente alvast vooruit lopen op de nationale en internationale regulering die de negatieve uitwassen van toerisme in steden moet bestrijden.

Door: Nationale Horecagids