Zeeuws café is gratis over te nemen

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
“Je hoeft alleen maar de huur te betalen”, zegt oud-cafébaas Jimmie van Houcke tegen EditieNL. Zijn café in het Zeeuwse Westdorpe is gratis en voor niets over te nemen. Het enige dat je moet betalen is de huur. 

Nadat Jimmie in oktober door omstandigheden is gestopt als uitbater van zijn café ’t Oude Raedhuis, is nhij op zoek naar een vervanger. Deze zoektocht leverde hem in eerste instantie niks op. Daarom heeft Van Houcke besloten zijn inboedel voor niets weg te geven. Ondertussen staat de telefoon roodgloeiend.

Gratis inboedel

De hele inboedel, van taps tot stoelen, is gratis over te nemen. “Ik gun het de startende ondernemer”, vertelt hij. Alleen de huur moet worden betaald. “Het zou zonde zijn als het leeg blijft staan. Het is een prachtig pand, daar moet iets mee gebeuren. Anders heeft het dorp nog maar één café en dat moeten er gewoon twee blijven”, zegt de horeca uitbater.

Verstand gebruiken

Het gebeurt wel vaker dat een bedrijf of pand voor een klein bedrag te koop of te huur staat. Makelaar Kelly Janssen zegt dat het soms te mooi klinkt om waar te zijn. Daarom moet je altijd goed opletten bij dit soort deals.

In het geval van het café in Westdorp neem je eigenlijk het huurcontract over. “Daar krijg je dan de inboedel van het café bij. Maar als deze oud is, dan is de waarde in veel gevallen ook niet heel hoog. Vaak krijg je er dan gratis stoelen en koelingen bij. Het is leuk omdat het gratis is, maar je moet natuurlijk nog steeds de huur betalen”, legt de makelaar uit.

Haar advies is daarom dat je in dit soort situaties altijd je verstand moet gebruiken. “Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het vaak ook”.

Door: Nationale Horecagids