Cafés trekken zich waarschijnlijk niets aan van mogelijk schermverbod WK

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Een mogelijk verbod op grote televisieschermen tijdens WK Voetbal is volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een voorbeeld van symboolpolitiek. Grote steden overwegen zo’n verbod in verband met de mensenrechtensituatie in Qatar. Café-eigenaren gaan waarschijnlijk alsnog hun eigen weg. Dit meldt BNR. 

Lokale politici in onder meer Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam vragen zich de laatste tijd af wat verantwoord is tijdens de Wereldkampioenschappen deze winter. De Rotterdamse gemeenteraad overweegt mogelijk een schermverbod in de horeca.

Symboolpolitiek

Horecaondernemers staan echter niet te springen om dit verbod. Juist omdat zo’n evenement na alle coronajaren zo hard nodig is. Ook KHN is tegen zo’n verbod. “Het Nederlands elftal gaat er gewoon heen en de wedstrijden worden gewoon uitgezonden op TV. Een verbod op schermen of het niet verlenen van vergunningen zou dan ook symboolpolitiek zijn waar horecaondernemers de dupe van worden.”

Disclaimer

De D66 in Amsterdam en Utrecht pleiten voor schermen met disclaimer over de mensenrechtensituatie in Qatar. Burgemeester Femke Halsema van de gemeente Amsterdam denkt echter niet dat dat goed uitvoerbaar is. Gemeenten zijn immers niet bevoegd om uitzendingen te onderbreken of stickers op schermen aan te brengen.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky