Horecavergunningen in Den Bosch plots flink duurder

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De gemeente Den Bosch gaat de heffingen voor verschillende vergunningen verhogen, waardoor horecaondernemers die bijvoorbeeld evenementen organiseren flink meer moeten betalen. En dit moeten ze doorberekenen naar de klant. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Eigenaar Ruud Bruins van het nachtcafé P79 noemt de tariefverhogingen een nekschot waarmee het ondernemersklimaat in de gemeente kapot wordt gemaakt. Voor evenementen die Bruins organiseert, C-evenementen, moet hij in 2023 ruim 3.000 euro betalen. Op dit moment kost de vergunning voor zo’n festival nog geen 300 euro. Kleinere evenementen kosten straks meer dan 1.500 euro terwijl die nu ook net geen 300 euro zijn. De tariefverhoging voor de kleinste evenementen is nog te overzien: van 29,70 euro naar 63,50 euro.

Terrasvergunning, weekendontheffing, alcoholwetvergunning

Ook terrasvergunningen aanvragen en wijzigen wordt duurder. Nu kost dat nog 296,90 en vanaf volgend jaar betalen ondernemers daar 497 euro voor. In plaats van 869,80 euro voor een alcoholwetvergunning met exploitatievergunning betalen zaken straks 1060,30 euro. Wie een weekendontheffing nodig heeft moet daar straks 416 euro voor betalen in plaats van 178 euro.

Kostendekkend

Bruins snapt dat de tarieven omhoog gaan, maar door het zo in een keer en zonder onderbouwing te doen worden ondernemers als een klein kind weggezet. De gemeente stelt dat de tarieven al jarenlang niet kostendekkend waren en dat het nu hoognodig was om ze wel kostendekkend te maken om bezuinigingen te voorkomen. Ook de lokale KHN schrikt ervan. Normaal overlegt de vereniging met de gemeente, maar dat is dit jaar niet gebeurd. Bestaande horecaondernemers worden hierdoor geraakt, maar zeker ook ondernemers die een horecazaak willen oprichten.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky