Chocoladewinkel in Amsterdam moet sluiten, deed zich voor als horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
In de gemeente Amsterdam moet een chocoladewinkel sluiten, omdat deze zich gedroeg als een horecazaak. Het gaat om een winkel op de Huidenstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

De buurt heeft meerdere klachten ingediend bij de gemeente. Op basis daarvan zijn er controles gehouden. Hieruit is gebleken dat er inderdaad geen sprake was van een chocoladewinkel, maar van een zaak dat gebruikt wordt als lunchroom of koffiezaak. Dit is te zien aan de menukaarten en de klanten die warme dranken ter plekke aan het nuttigen waren.

Negatieve ontwikkeling

Bewoners in de buurt zien het als een negatieve ontwikkeling dat de grens tussen winkels en horeca steeds meer lijkt te vervagen. Volgens Alexander Scholtens, voorzitter van het dagelijks bestuur, staat de diversiteit van het winkelaanbod flink onder druk in de binnenstad van Amsterdam. Het is volgens de voorzitter belangrijk dat er wordt ingegrepen, omdat men anders de grip op de stad verliest. Daarbij is het niet eerlijk naar de horecaondernemers toe die zich wel aan de regels houden.

Bedrijfsvoering aanpassen

De gemeente laat weten dat de ondernemer meerdere kansen heeft gekregen om de bedrijfsvoering aan te passen. Omdat dit niet is gelukt, wordt de winkel gesloten. De ondernemer kan een plan indienen bij de gemeente waarin blijkt dat hij zich wel zal houden aan de regels van het bestemmingsplan. In dat geval mag de zaak weer open.

Geen nieuwe winkels toegestaan

Vijf jaar geleden heeft de gemeente Amsterdam besloten dat er geen nieuwe winkels bij mogen komen in het centrum van de hoofdstad. Het gaat om winkels die gericht zijn op het aanbod van toeristen. Voorbeelden zijn fietsverhuurbedrijven, attracties en ticketshops. Ook winkels die ijs, wafels en donuts verkopen voor direct gebruik zijn niet meer toegestaan.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer