Kosten per gewerkt uur in horeca gedaald, maar gewerkte uren wel fors gestegen

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Het afgelopen jaar waren de loonkosten per gewerkt uur 1,3 procent hoger dan het jaar ervoor. De grootste stijging sinds 2002 was in het eerste coronajaar, 2020, toen de kosten nog met 4,3 procent stegen. Dit kwam doordat veel werknemers niet konden werken tijdens de lockdowns. Dit meldt De Telegraaf.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze cijfers vandaag bekend. Volgens het CBS waren de totale loonkosten het afgelopen jaar ruim 410 miljard euro. Vergeleken met een jaar eerder was dit 22 miljard euro meer. De redenen hiervoor zijn dat werknemers meer uren hebben gewerkt en meer betaald kregen. Daarnaast zijn de loonkostensubsidies ook gedaald.

Banen

In 2021 nam het aantal banen van arbeidskrachten toe met twee procent. Daarnaast nam het aantal uren dat een werknemers werkt ook toe met 4,2 procent. Een uurtje werken kostte de werkgever het afgelopen jaar ruim 37 euro.

Horeca

In de horecasector zijn de kosten per gewerkt uur juist gedaald. Het afgelopen jaar waren de kosten 9,6 procent lager dan in 2020. Wel werden er veel meer uren gewerkt in de branche, namelijk 11,8 procent meer. De loonkosten zijn met een procent gestegen. Hierdoor kostte een uur werken in de horeca de werkgever vorig jaar 18 euro. De loonkostensubsidie bedroeg gemiddeld 4,69 euro.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer