Nachtclubs in Rotterdam krijgen na vijf jaar gelijk, gemeente mag niet bouwen

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Nachthorecazaken in Rotterdam zitten al vijf jaar tegenover de gemeente in de rechtbank. Als het aan de gemeente ligt, worden er woningen gebouwd rondom de Lijnbaan en de Coolsingel. De café-eigenaren zijn naar de Raad van State gestapt om het plan te stoppen, omdat zij verwachten meer geluidsoverlast te krijgen dan waarmee de gemeente in haar onderzoek heeft gerekend. Dit meldt het AD.

Begin dit jaar heeft de gemeente Rotterdam nog een nieuw bestemmingsplan ingediend om de bouw van de woningen in het centrum te kunnen hervatten. Als het aan haar lag, zou het meteen van start gaan. Toch hebben de horecabazen van onder andere de Skihut en Club Villa Thalia het voor elkaar gekregen om het te stoppen.

Uitspraak rechter

Afgelopen maandag kwam de rechter namelijk met het verlossende woord: tot er goed onderzoek wordt gedaan naar de haalbaarheid van het bestemmingsplan, mag de gemeente nog geen woningen in het gebied neerzetten.

Decibel

De reden dat de nachthoreca tegen de bouw van de woningen is, is omdat zij bang zijn dat de terrassen en de langslopende bezoekers op lange termijn in de problemen komen. Op dit moment produceren de terrassen voor 93 tot 100 decibel, terwijl de gemeente Rotterdam het wil terugdringen naar 35 decibel.

De horeca zou hiervoor geïsoleerd moeten worden. De onderzoekers van geluidsgolven, acustici, van zowel de gemeente als de horeca denken dat dit idee onmogelijk is.

Uitspraak rechter

Volgens Zsiga Gyömörei, advocaat van de horecagelegenheden Villa Thalia en Cornelis Bar & Kitchen, zal het nog lang duren voordat de bouw van de woningen van start kan gaan, omdat de Raad van State zeer waarschijnlijk zelf ook onderzoek zal doen naar de haalbaarheid van het bestemmingsplan van de gemeente Rotterdam. Gyömörei denkt dat de uitspraak in 2023 zal plaatsvinden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer