Horeca zonder muzieklicentie kan binnenkort in de problemen komen

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Overal waar je komt is muziek te horen, met name in de horeca. Toch is zomaar muziek draaien in een zaak niet toegestaan. Bedrijven moeten namelijk een licentie aanvragen. Dit meldt ND.

De rechter oordeelde afgelopen week dat de muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra moet optreden tegen bedrijven die zakelijke licentiekosten proberen te omzeilen. Dit doen zij vaak door een goedkoop Spotify-abonnement te nemen.

Goedkope keuze

De prijs loopt al snel in de papieren op. Voor een oppervlakte van 100 vierkante meter moet een restauranthouder 150 euro per maand betalen om achtergrondmuziek te mogen draaien. Met een goedkoop Spotify-abonnement kost dit 10 euro per maand, waardoor zij 140 euro goedkoper uit zijn.

Handhaving

Kiezen voor een goedkoper alternatief wordt vaak gedaan, omdat bedrijven er niet op gecontroleerd worden. Circa dertig tot veertig procent van de café-eigenaren zijn naar een Spotify-abonnement overgestapt. De rechter heeft vorige week aangegeven dat de muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra moet gaan handhaven.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer