Meldingen binnengekomen van needle spiking in Nederland, extra maatregelen

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Er zijn de afgelopen weken meldingen binnengekomen in Nederland van needle spiking, maar het bewijs ontbreekt. De politie kan nog niet zeggen om hoeveel meldingen het gaat. Dit meldt NOS.

Bij needle spiking wordt iemand gedrogeerd met een injectienaald. Vaak overkomt dit een slachtoffer tijdens het uitgaan. Volgens Ruben van Been van het Trimbos Instituut is het niet per se een makkelijke manier om iemand te drogeren. De dader moet immers een naald meenemen, deze in iemand prikken en daarna weer verstoppen - en bij dit alles niet gezien worden. Middelen als GHB kunnen niet gebruikt worden om in te spuiten met een injectienaald, aldus Van Been.

Extra maatregelen

Mensen in het uitgaansleven zouden niet bang hoeven te zijn dat het hen overkomt volgens Van Been. Hij geeft aan dat er geen reden is om aan te nemen dat dit in Nederland op grote schaal gebeurt.

Desondanks worden er wel in heel Nederland extra maatregelen getroffen, zoals meer beveiligers en het horecapersoneel erop attenderen dat dit gebeurt. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kan er niet meer dan dit worden gedaan, omdat er zo weinig over bekend is.

Alkmaar

In Alkmaar wordt er ook actie ondernomen. Café Bubbles had te maken met een bezoeker die onwel werd nadat ze geprikt was in het café. Het meisje deelde haar verhaal op Facebook. De eigenaar van het café, Gary van der Heuvel, geeft aan dat iedereen wordt gefouilleerd bij binnenkomst. Buiten staan meer beveiligers en ook binnen is er een extra portier die de boel in de gaten houdt. Of er daadwerkelijk een needle spiking incident heeft plaatsgevonden, is tot op heden nog niet duidelijk. Het politieonderzoek loopt nog.

Groningen

In de studentenstad Groningen is er een meldpunt opgezet. Daar kunnen meldingen gedaan worden over misstanden tijdens het uitgaan. Dit meldpunt is opgericht na de berichtgeving over needle spiking. Nachtburgemeester Merlijn Poolman geeft aan dat de eerste meldingen al binnen zijn. Om hoeveel meldingen het gaat, kan Poolman niet zeggen. Ook omdat het over diverse onderwerpen gaat.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer