Needle spiking: een nieuwe manier van gedrogeerd worden tijdens het uitgaan

Door Redactie Nationale Horecagids
8 min
Geregeld duiken er verhalen op van vrouwen die werden gedrogeerd tijdens het uitgaan. Af en toe ook van een man die dezelfde benauwde situatie heeft moeten meemaken. Al van jongs af aan wordt - met name bij vrouwen - benadrukt dat het belangrijk is om op jouw drankje te letten, maar tegenwoordig loop je ook het risico om met een naald gedrogeerd te worden. Dit meldt NRC.

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werd al eerder alarm geslagen en gewaarschuwd voor needle spiking, maar sinds twee weken zijn er ook aangiftes in Groningen en Amsterdam gedaan. De slachtoffers zouden tijdens het uitgaan ongemerkt een naald in hun lichaam hebben gekregen, waarna zij onwel zijn geraakt. De landelijke politie is nog terughoudend in het trekken van conclusies.

Ervaringen

Social media staat de laatste dagen vol met verhalen over needle spiking. De 17-jarige Marit de Vries ging naar het Mega Piraten Festijn in Borger toen haar ogen ineens begonnen te draaien en haar lichaam verslapte. Op haar facebook heeft ze een foto geplaatst van een klein gaatje in haar broek.

De 22-jarige Jordy Schuur las het verhaal en vroeg zich af of hij ook te maken kon hebben gehad met needle spiking. Hij ging in hetzelfde weekend uit en weet naar eigen zeggen niet meer wat er tussen een uur ‘s nachts en zes uur ‘s ochtends is gebeurd. Zijn vrienden vertelden hem later dat hij vreemd uit zijn ogen keek en als een zombie erbij liep. Schuur dacht dat het de alcohol was, maar hij had zich nog nooit eerder zo naar gevoeld. Twee dagen later vond hij een gaatje in zijn linker bovenarm. Urine- of bloedonderzoek naar sporen van drugs kon niet meer, bleek uit een gesprek met de huisarts. Daarvoor was het te laat. Schuur gaat nog wel een aangifte doen.

Grootte omvang onduidelijk

Wetenschappelijk medewerker en psycholoog Ruben van Beek van het Trimbos-instituut geeft aan tot vorige week gedacht te hebben dat het niet in Nederland voorkwam. Inmiddels is hij van mening dat het wel gebeurt, maar dat de grootte van de omvang onduidelijk is. Het bewijs ontbreekt namelijk. In Groot-Brittannië werden vorig jaar in een half jaar tijd 1300 aangiftes gedaan van needle spiking, maar nog geen enkele zaak heeft genoeg bewijs om een vervolg te krijgen.

Testen

Het is moeilijk om bewijs te verzamelen, omdat een aantal drugs snel uit het lichaam is verdwenen. Van Beek geeft aan dat ghb na zes uur niet meer te meten is. De drug is volgens de psycholoog überhaupt niet goed om te gebruiken voor het injecteren, omdat het een dikke substantie is. Kalmeringsmiddelen zoals benzodiazepinen kunnen wel dagen erna nog getraceerd worden in urine of bloed, maar daarbij duurt het circa een half uur voordat het werkt.

Volgens David Baden, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, duurt het al snel dertig seconden voordat het is ingespoten. Het zou volgens hem opmerkelijk zijn dat niemand het zou opmerken in een volle kroeg. De voorzitter geeft aan dat veel effecten van kalmerende middelen lijken op die van alcohol. Baden ziet vaak mensen op de eerste hulp binnenkomen die aangeven bijna niet gedronken te hebben, maar wel meer dan tien consumpties hebben gehad. De werking van alcohol wordt vaak onderschat.

Er wordt pas getest op alcohol en drugs als iemand op de spoedeisende hulp binnenkomt met een raar verhaal, bijvoorbeeld als iemand bewusteloos raakt en zegt weinig of niets gedronken te hebben. Baden geeft aan dat zij er zijn voor medische hulp en niet voor het aantonen voor mogelijke strafbaarheid, want dat ligt bij justitie.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer