Tijdens feestdagen kan de klant niet om de stijgende prijzen heen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Met Koningsdag net achter de rug en Bevrijdingsdag in zicht, worden de stijgende prijzen in de horeca steeds relevanter voor de meeste consumenten. Zij kunnen er niet meer omheen dat er flink meer moet worden betaald voor hetzelfde product, zoals een biertje. Dit meldt RTL Nieuws.

Vergeleken met afgelopen jaar zijn de prijzen in de horeca met zes procent gestegen. Volgens de horeca-econoom van de Rabobank, Jos Klerx, is zo’n stijging al jarenlang niet gesignaleerd. De bierprijzen stijgen zelfs nog harder dan die zes procent. Dit komt doordat brouwers van bier erg last hebben van de stijgende kosten, zoals de hogere energieprijzen en de kosten voor grondstoffen zoals graan. Bierbrouwers rekenen deze stijging door aan hun afnemers, zoals de horeca. En zij vervolgens weer aan de klant.

Geen andere optie

Horecaondernemers kunnen niet anders volgens Klerx. Velen zitten nog in een lastige situatie, omdat zij nog altijd de nasleep van de coronapandemie ervaren. Daarnaast wordt voor hen het leven ook duurder. Ook zij hebben in hun eigen zaak last van stijgende kosten door de hogere energieprijzen. Daarnaast speelt ook het personeelstekort mee, waardoor zij soms noodgedwongen zijn om een hoger salaris aan te bieden. Zonder voldoende personeel kunnen de horecaondernemers immers niet volledig open om voldoende omzet te kunnen draaien of om grotere terrassen te kunnen opzetten.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer